Linkovi

Skupština Crne Gore usvojila Zakon o crnogorskom državljanstvu


Skupština Crne Gore usvojila je danas, većinom glasova, Zakon o crnogorskom državljanstvu, kojim se uređuju načini i uslovi sticanja i gubitka, kao i vođenje registra državljana.

Crnogorsko državljanstvo stiče se porijeklom, rođenjem na teritoriji Crne Gore, prijemom i po međunarodnim ugovorima i sporazumima.

Crnogorsko državljanstvo može se steći na osnovu ratifikovanih međunarodnih ugovora ili sporazuma, koje je zaključila Crna Gora. Međunarodnim ugovorima i sporazumima, može se ustanoviti dvojno džavljanstvo, pod uslovom uzajamnosti.

Crnogorsko državljanstvo gubi se po zahtjevu crnogorskog državljanina, po sili zakona po međunarodnim ugovorima i sporazumima.

Predviđeno je da osoba koja je izgubila crnogorsko i stekla državljanstvo druge države, može ponovo steći crnogorsko državljanstvo ako podnese zahtjev za ponovno sticanje i najmanje godinu zakonito i neprekidno boravi u Crnoj Gori.

Punoljetni crnogorski državljanin, koji ima i državljanstvo druge države, po sili zakona gubi crnogorsko državljanstvo, ako je dobrovoljno stekao državljanstvo druge države, osim u slučajevima predviđenim zakonom.

Ministar unutrašnjih poslova Jusuf Kalamperović rekao je tokom rasprave da je zakon proizvod ustavnih rješenja i da nije diskriminatorski. On je naveo da postoje određeni restriktivni uslovi za izdavanje državljanstva i ocijenio da je to uobičajena pojava kada su u pitanju manje države.

Poslanici Srpske liste, Socijalističke narodne partije i Narodne stranke smatraju da je zakon diskriminatorski, posebno prema pripadnicima srpskog naroda u Crnoj Gori, jer im se onemogućava da imaju i državljanstvo Srbije.

XS
SM
MD
LG