Linkovi

Vodja Hezbolaha Hasan Nasralah zapretio Izraelu otvorenim ratom


Vodja radikalnog šiitskog pokreta Hezbolah Hasan Nasralah danas je zapretio Izraelu
"otvorenim ratom" i optužio tu zemlju da stoji iza ubistva jednog od glavnih zapovednika tog pokreta.

"Cionisti, ako želite ovu vrstu otvorenog rata, onda nek čuje ceo svet: neka bude otvoreni rat", rekao je Nasralah okupljenima na sahrani Imada Mugnijaha, visokog funkcionera Hezbolaha.

Mugnijah, za kojim su zrael i SAD tokom dve decenije tragali zbog planiranja napada u kojima su poginule stotine osoba, poginuo je u utorak u eksploziji u Damasku. Hezbolah i Iran, koji podržava taj pokret sa sedištem u Libanu, optužili su Izrael za njegovo ubistvo. Izrael je odbacio optužbe, iako je izraelska tajna služba Mosad dugo pokušavala da ga ubije.

Izrael je povisio pripravnost u svojim ambasadama i drugim predstavništvima u inostranstvu i razmestio dodatne snage na granicu sa Libanom u strahu od odmazde.

"Mi imamo pravo, kao sva ljudska bića, na samoodbranu i, uz Božju pomoć, učinićemo sve što potrebno da odbranimo našu braću, lidere, ljude i našu zemlju", rekao je Nasralah koji se obratio okupljenima putem video linka.

On je rekao da je Mugnijahovo ubistvo zadalo bolan udarac Hezbolahu, ali da ono nije oslabilo njegovu borbenu strukturu. Podsetio je da je Mugnijah imao ključnu ulogu u ratu protiv Izraela 2006. godine. Sahrani je prisustvovao i iranski ministar spoljnih poslova Manušer Moraki koji je pročitao poruku sa izrazima saučešća iranskog predsednika Mahmuda Ahmadinedžada.

Nešto pre Mugnijahove sahrane u Bejrutu je održan skup antisirijske vladajuće koalicije povodom treće godišnjice ubistva bivšeg libanskog premijera Rafika al-Haririja. Veliki broj gradjana okupio se na centralnom trgu, a okupljenima se obratio i sin pokojnog premijera i njegov politički naslednik Saad Hariri.

Hariri je rekao da pruža ruku opoziciji, koju podržava Sirija, kako bi se okončala kriza koja traje već 15 meseci i produbljava podele medju zajednicama. Zbog političke krize Liban nema predsednika od novembra prošle godine. Rafik al-Hariri ubijen je 14. februara 2005. godine, a njegovo ubistvo gurnulo je zemlju u najtežu krizu nakon gradjanskog rata 1975. do 1990. godine i dovelo do povlačenja sirijskih snaga iz zemlje.

XS
SM
MD
LG