Linkovi

Ubijen Imad Muhnije jedan od lidera islamističke organizacije Hezbolah


Sirijske vlasti su saopštile da je u eksploziji automobila bombe u Damasku poginuo jedan od lidera libanske islamističke organizacije Hezbolah, Imad Muhnije koji se smatra odgovornim za niz napada na zapadne i izraelske ciljeve, tokom osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka.

Paravojna libanska šiitska organizacija i njen glavni saveznik Iran tvrde da iza napada stoji Izrael, koji odbacuje ove optužbe. Ministar unutrašnjih poslova Sirije Bašam Abdul Madžid, nazvao je ovaj bombaški napad «kukavičkim i terorističkim činom» ali nije nikoga imenovao.

Vašington je pozdravio ubistvo Imada Muhnijea, jer se on već dvadeset godina nalazi na američkoj listi 20 najtraženijih terorista. Predstavnik Stejt departmenta Šon Mekormak izjavio je da je «svet bez njega sada bolji».

Izrael smatra da je Imad Muhnije organizator podmetanja bombe u izraelsku ambasadu u Argentini, 1992. godine, kada je život izgubilo 29 osoba. Argentinski tužioci ga dovode u vezu sa postavljanjem bombe u jevrejski centar u Buenos Airesu, 1994. godine, kada je poginulo 85 osoba.

Vašington veruje da je Muhnije odgovoran za bombaški napad na američku ambasadu u Bejrutu, 1983. godine, kada je poginulo 63. ljudi, među kojima je bilo 17 Amerikanaca Takođe se smatra odgovornim za napad na marinsku bazu u Bejrutu, iste 1983. godine, kada je ubijen 241 marinac i 59 francuskih vojnika koji su bili u mirovnoj misiji u Libanu.

Mahnije je učestvovao u kidnpovanju Amerikanaca i drugih stranaca u Libanu 1980- tih, uključujući direktora bliskoistočnog biroa agencije Asosieted Pres Terija Andersona. Anderson je kidnapovan 1985 i držan je u zatočeništvu šest godina.

Sjedinjene države su optužile Mahnijea za navodno učešće u otmici aviona kompanije TWA 1985. kada je ubijen jedan pripadnik američke ratne mornarice.

XS
SM
MD
LG