Linkovi

Palčevi na rukama odgovorni su za 40 odsto funkcija naše šake


Palčevi. Mi ne mislimo često na njih sve dok ih ne povredimo ili izgubimo. Medjutim, palčevi na rukama odgovorni su za 40 odsto funkcija naše šake. Prenosimo priču o jednom stolaru čiji je palac na ruci slučajno odsečen, tako da sada kao zamenu koristi - svoj nožni palac.

»Stisnite pesnicu».

Geret Lefiver uči kako da ponovo koristi svoj palac. Jedino što je njegov palac na ruci, nekada bio nožni. On je imao ransplantaciju svog nožnog palca na ruku u komplikovanoj proceduri nazvanoj mikrovaskularna hirurška operacija zato što uključuje sitne krve sudove.

«Sve dok ne stavim ovu ruku blizu, izgleda kao normalan palac,» kaže on.

Lefiver se odlučio na ovu proceduru zato što mu je lakše da funkcioniše bez nožnog palca, nego bez palca na ruci. Doktori Čarls Li i Skot Hensen izveli su hiruršku operaciju.

«Nožni palac pomaže u stabilizovanju koraka, ali kada nauči da hoda bez njega, moći će da trči i funkcioniše normalno,» kaže Hensen.

«Funkcija stopala je nevažna u poredjenju sa poboljšanjem koje je dobio u šaci,» dodaje doktor Li.

Pre četrdeset godina, uspeh je značio da transplantirani deo preživi. Lefiverovi hirurzi očekuju da njegova ruka funkcioniše sa 80 odsto kapaciteta za šest meseci.

XS
SM
MD
LG