Linkovi

Popović: Nezavisno Kosovo ekonomski apsolutno neodrživo


Na molitvenom doručku u Vašingtonu prošle nedelje, jedan od gostiju iz Srbije bio je i šef ekonomskog tima za Kosovo i Metohiju i jug Srbije, Nenad Popović. On se u razgovoru sa kolegom Brankom Mikašinovićem osvrnuo na svoje susrete sa američkim zvaničnicima i aktuelno kosovsko pitanje sa političke i ekonomske tačke gledišta.

POPOVIĆ: Sreli smo se sa predstavnicima američkog Kongresa, Senata, sa ljudima iz američke administacije i glavna tema je bila situacija na Kosovu i Metohiji, ali isto tako i mogući dolazak misije Evropske unije u pokrajinu. Istakli smo u svim razgovorima da bi proglašenje nezavisnosti Kosova, kao i potencijalno priznanje nezavisnosti Kosova od strane SAD zaista bio jedan nezakonit čin i na duži rok doprineo velikoj destabilizaciji celog regiona, kako u političkom, tako još više u ekonomskom, a naravno i u bezbednosnom smislu. Istakli smo takodje da bi dolazak misije EU bez rešenja Saveta bezbednosti i bez dogovora sa vladom Republike Srbije bio isto tako protivpravan čin, koji bi izazvao nestabilnost i probleme u funkcionisanju i radu svih organa na Kosovu u Metohiji, jer danas je misija UN jedina koja može prema Savetu bezbednosti da bude na Kosovu i održava red i mir, a red i mir i stabilnost su vrlo važni za sve gradjane, pogotovo za gradjane srpske nacionalnosti.

GLAS AMERIKE: Da li bi nezavisno Kosovo bila održiva zemlja, bez Srbije, u svetlu nastojanja kosovskih Albanaca da steknu nezavisnost?

POPOVIĆ: Sa ekonomskog aspekta, nezavisno Kosovo bilo bi apsolutno neodrživo. Dokaz tome je današnja situacija, gde imamo oko 60 odsto nezaposlenih lica, od kojih je više od 50 odsto mladjih od 35 godina. Restrikcije struje su svakodnevne. Praktično u svim delovima Kosova i Metohije prozivodi se skoro tri puta manje elektroične energije nego što se proizvodilo do 1999. godine. Praktično fabrike ne rade, ili rade sa deset odsto kapaciteta u odnosu na ono što je bilo do 1999. Nema stranih investicije i pogotovo ih neće biti ukoliko dodje do nezakonitog proglašenje nezavisnosti Kosova.

Kapital i investitori žele da dodju u pravnu sigurnost i da imaju sigurnost za svoj kapital i mogućnost ekonomskog rasta. Nezavisno Kosovo to ne pruža, a dokaz tome je da i za ovih sedam godina, koliko je UNMIK na Kosovo i Metohiji, praktično sva privatizacija obavljena je od strane Albanaca sa Kosova i Metohije ili Albanaca iz inostranstva. Praktično nije bilo ni jedne strane investicije. Dokaz tome su isto tako stalna ugrožavanja bezbednosti gradjana srpske nacionalnosti, a kapital ne ide tamo gde su ljudska prava ugrožena. U ovom slučaju to su zaista ugrožena prava Srba i drugih nealbanca. I sve dok se ne reši pitanje bezbednosti i dok se ne reši pitanje ogromnog organizovanog kriminala i korupcije na Kosovu i Metohiji i sve dok ne bude postojala pravna sigurnost, a osnova tome je da nikada ne dodje do nezakonite nezavisnosti, Kosovo neće biti ekonomski održivo.

XS
SM
MD
LG