Linkovi

Četvoro uhapšeno pod optužbom za špijunažu u korist Kine


Špijunaža je i nakon Hladnog rata ozbiljna prijetnja interesima SAD i ovdašnje vlasti budno motre na one koji pokušavaju da prodaju državne tajne. Sekretarijat za pravosuđe je u ponedjeljak podigao optužnicu protiv četiri osobe osumnjičene za dvije odvojene špijunske afere.

Za pokušaj da se Kini dostave američke vojne tajne koje se uglavnom odnose na vojne odnose Vašingtona sa Tajvanom uhapšeni su i optužnice su podignute protiv zvaničkika Sekretarijata za odbranu Grega Vilijema Bergersena, naturalizovanog žitelja Tajvana Tai Šen Kuoa i Kineza Ju Šin Kanga.

Tužioci kažu da se radi o klasičnom slučaju špijunaže sa stranim obavještajcima, doušnicima, isplatama, kuririma i kompromitovanim slubenikom vlade.

Druga optužnica podignuta je protiv naturalizovanog Kineza Dongfan Čunga koji je nekad radio za Boing. Optužen je za krađu povjerljivih podataka o programu spejs šatla, američkih vojnih trasportnih aviona i raketa, koje je pokušao da dostavi Kini, za koju je radio kao neregistrovan strani agent.

Niko od optuženih nije još osuđen i dok se krivica ne dokađe na sudu, smatraju se nevinim.

U Vašingtonu, na konferenciji za novinare pomoćnik sekretara za nacionalnu bezbjednost Kenet Vajnstin ocijenio je da SAD i dalje predstavljaju glavnu metu medjunarodne tehnoloske i vojne špijunaže.

Dodao je da Kina već dugo agresivno pokušava da se domogne američkih povjerljivih dokumenata. Zvaničnih reakcija iz Pekinga još nema.

Osuđeni za špijunažu, pored novčanih, mogu da dobiju i kaznu doživotnog zatvora.

XS
SM
MD
LG