Linkovi

Danas primarni izbori u Vašingtonu, Merilendu i Virdžiniji 


Na primarnim izborima u državama Merilend, Virdžinija, i federalnom okrugu Kolumbija, odnosnu prestonici Vašingtonu, koji su zakazani za danas, očekuje se da, uz veliki odziv birača, politička trka za predsedničku nominaciju pređe u sledeću fazu.

Prema poslednjim izveštajima, veliki broj ljudi čeka u dugačkim redovima ispred biračkih mesta, kako bi mogli da daju svoj glas jednom od dva preostala predsednička pretendenta demokratske stranke – senatorima Hilari Klinton i Baraku Obami. Obama je posle niza pobeda u nekoliko saveznih država, sinoć organizovao skup na Univerzitetu države Merilend.

"Ne smemo da odlažemo rešavanje problema globalnog zagrevanja. Ne smemo da odlažemo završetak rata u Iraku. Ne smemo da odlažemo vraćanje ove zemlje na pravi put", poručio je Obama.

Prema ispitivanjima javnog mnjenja senator Obama ima prednost u državama Merilend i Virdžinija, baš kao i u Vašingtonu, između ostalog zbog velike podrške koju uživa od strane afroameričke zajednice.

Senatorka Hilari Klinton je tokom svoje predizborne kampanje u Merilendu obećala da će se boriti za glasove u sve tri države, ali nije krila da mnogo više očekuje od primarnih izbora u Teksasu i Ohaju, koji su zakazani za 4. mart i gde, prema istraživanjima javnog mnjenja, ima veću podršku nego senator Obama.

"Očekujem mnogo od Ohaja i Teksasa, jer svi znamo da su to države koje predstavljaju veliki deo biračkog tela ove zemlje. To su glasači čiji će glasovi morati da budu osvojeni kada dođe do opštih izbora", rekla je Klinton.

Za nominaciju demokratske stranke potrebno je dobiti glasove 2025 delegata, a kako procenjuje agencija Asošijeted pres, oba kandidata već imaju preko hiljadu privrženih delegata. Obama je stekao prednost posle nekoliko pobeda proteklog vikenda, zbog čega je Klinton smenila menadžera svoje kampanje i zatražila dodatne novčane donacije.

U republikanskoj predsedničkoj trci, senator Džon Mekejn iz Arizone očekuje da će pobedama u Merilendu, Virdžiniji i Vašingtonu učvrstiti svoje vođstvo. Mekejn ima ubedljivu prednost nad bivšim guvernerom Arkanzasa, Majkom Hakabijem, koji zajedno sa kongresmenom iz Teksasa, Ronom Polom - i dalje ne odustaje od trke. Hakabi je tokom vikenda osvojio više glasova od Mekejna u 2 od ukupno 3 države, i očekuje da će osvojiti podršku konzervativnih hrišćana u Virdžiniji. On nastavlja da ignoriše zahteve Mekejnovih pristalica da se povuče iz trke i time pokaže da je republikanska stranka ujedinjena.

"Kažu da je loše za stranku da vodimo debatu, da je loše da imamo izbore. Ja smatram da je, naprotiv, dobro za stranku da se vode takve diskusije", rekao je Hakabi.

Mekejn sa svoje strane poručuje da je njegova kampanja usredsređena na osvajanje simpatija delegata i ujedinjavanje različitih frakcija republikanske stranke, kako bi borba protiv demokratskog kandidata bila što efikasnija.

"Poštujem guvernera Hakabija i oduvek sam se divio njegovim principima i kampanji, ali moramo mnogo toga da uradimo kako bismo ujedinili partiju", poručio je Mekejn.

On je proteklih dana dobio podršku nekoliko uticajnih republikanskih političara, među kojima je i bivši guverner Floride, Džeb Buš, a nada se da će mu to omogućiti da pridobije konzervativne republikance. Sledeći primarni izbori obe stranke biće održani u državi Viskonsin, idućeg utorka, dok će u isto vreme na Havajima biti održani stranački skupovi demokratske stranke.

XS
SM
MD
LG