Linkovi

Saglasnost Tadića i Koštunice o potrebi jednistvene politike prema Kosovu


Posle sastanka predsednika Srbije Borisa Tadića, premijera Vojislava Koštunice i predsednika Parlamenta Olivera Dulića saopšteno da su oni potvrdili neophodnost vođenja jedinstvene državne i nacionalne politike u zaštiti suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije.

U saopštenju vladine Kancelarije za saradnju sa medijima kaže se da su sagovornici konstatovali da postoji realna pretnja da ubrzo dođe do proglašenja jednostrane nezavisnosti pokrajine Kosovo i zaključili da zbog toga sve državne institucije moraju doneti potrebne odluke i mere o poništavanju svih protivpravnih akata o jednostranoj nezavisnosti. Predsednik Republike Boris Tadić je za utorak, 12. februar, sazvao sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost na kojoj će biti razmotreni akcioni planovi u slučaju proglašavanja jednostrane nezavisnosti Kosova, a premijer Vojislav Koštunica sazvao je za četvrtak 14. februar sednicu Vlade Srbije na kojoj će biti usvojena Odluka o poništavnju protivpravnih akata privremenih organa samouprave na Kosovu o proglašavanju jednostrane nezavisnosti, koja će se aktivarati onog trenutka ukoliko dođe do ovog nelegalnog akta. Dogovoreno je da Vlada ovu odluku prosledi Parlamentu na razmatranje i usvajanje.

Nešto ranije predstavnici više studentskih i omladinskih organizacija protestovali su u Beogradu zahtevajući od premijera Vojislava Koštunice deblokadu državnih institucija i nastavak evropskih integracija Srbije. Posle mitinga pod sloganom "Evropa nema alternativu" više od hiljadu demonstranata prošetalo je do sedišta Vlade gde su predati zahtevi premijeru Koštunici u kojima se traži deblokada institucija, potpisivanje sporazuma o saradnji sa Evropskom unijom i hapšenje preostalih haških optuženika, kao preduslov nastavka evropskih integracija Srbije.

Posle neuspešnog pokušaja da ih prime premijer, potpredsednik Vlade ili neki od ministara, mladi su se razišli i najavili nastavak protesta ukoliko njihovi zahtevi ne budu ispunjeni.

Srudentski protest podržalo je Ministarstvo omladine i sporta ocenivši da je time iskazana želja mladih da budu aktivna podrška evropske Srbije i nosioci promena koje Srbiju vode u Evropsku uniju.

XS
SM
MD
LG