Linkovi

Nove tehnologije čine hirurgiju bezbednijom i ne ostavljaju ožiljke


Nove tehnologije čine hirurgiju bezbednijom, skraćuju vreme oporavka i ne ostavljaju ožiljke. Lekari i pacijenti zadovoljni su rezultatima. Mariji Viruet nedavno je operisana žučna kesa kroz mali rez na dnu njenog stomaka.

«Ožiljak je veoma mali i brži je oporavak».

Doktor Pol Kursilou predaje ovu tehniku na Dreksel univerzitetu u Filadelfiji.

«To je odličan način da udjete u stomačnu duplju. Veoma je bezbedan. Nalazi se na dobroj poziciji takoda možemo da vidimo sve što radimo. A, tu je i manje bolova zato što ne sečemo ni jedan mišić».

Doktor Kursilou pravi jedan rez i zatim koristi savitljivi instrument koji može da se pomera više kao hirurgova ruka nego dugačak, kruti laparaskop koji su hirurzi koristili tokom poslednje decenije. Pošto je rez napravljen na dnu stomaka, samo nekoliko ljudi možda i primeti sićušnu tačku koja ostaje posle operacije. Hirurzi koriste ovu tehniku za uklanjanje obolele žučne kese i slezine, kako bi izveli histerektomiju i operisali bruh i debelo crevo.

«Oduvek smo tragali za nečim boljim i zaista mislim da će to biti sledeći korak u minimalno agresivnoj hirururgiji i to je zaista nešto dobro da se ponudi pacijentima».

Kursilou kaže da veruje da će nove, još manje invazivne mere biti razvijene u nekoliko narednih godina, što će današnje hirurške prodore učiniti zastarelim.

XS
SM
MD
LG