Linkovi

Malen: Terorističke aktivnosti predstavljaju dugoročnu pretnju i za Pakistan i za SAD


Načelnik Združenog generalštaba američkih oružanih snaga, admiral Majk Malen kazao je da su ekstremisti povezani sa Talibanima i Al Kaidom našli sigurno utočište u Pakistanu, što predstavlja pretnju i za Sjedinjene Države i za Pakistan. Admiral Malen, razgovarao je danas sa visokim vladinim i vojnim zvaičnicima u Pakistanu.

Načelnik Združenog generalštaba američkih oružanih snaga, razgovarao je sa pakistanskim predsednikom Pervezom Mušarafom i komandantom pakistanske armije Ašfakom Parvezom Kajanijem o sve većoj bojazni da se Talibani i teroristi povezani sa Al Kaidom obučavaju u udaljenim plemenskim područjima za napade na Pakistan, Avganistan i prekookeanske zemlje.

“Ovde su našli sigurna utočišta, koja su sada predmet naše pažnje. Pred svima nama je izazov da se suočimo sa tom pretnjom, koja je primetna u porastu nasilja i promeni taktike. U pitanju je smrtonosni neprijatelj koji nikada neće stati i zato moramo da se zajedno borimo protiv njega.”

Admiral Malen ukazao je i na sve veći broj samoubilačkih napada u pakistanskim gradovima, koji su uspaničili lokalno stanovništvo. Takođe je istakao da te terorističke aktivnosti predstavljaju dugoročnu pretnju i za Pakistan i za Sjedinjene Države.

“Kada pogledate koliko ima napada i bombaša samoubica, sa sigurnošću se može reći da je prijetnja sve veća i zbog toga smo svi zabrinuti. Svi zvaničnici tokom mojih današnjih sastanaka izrazili su zabrinutost u vezi sa svojom sposobnošću da eliminišu tu pretnju u određenom vremenskom periodu. U pitanju je zajednička pretnja, na čijem suzbijanju ćemo raditi, i u kratkom periodu i dugoročno.”

Američki vojni zvaničnik nije ponovio nedavnu ponudu sekretara za odbranu Roberta Gejtsa za slanje američkih trupa u Pakistan, koju je vlada u Islamabadu odbila. Malen je kazao da će Sjedinjene Države poštovati suverenitet te zemlje i nastaviti da obučavaju pakistansku vojsku.

“Razgovarali smo i o pružanju pomoći u obuci vojske, ali ne bih ulazio u detalje u vezi sa tim pitanjem. Nastavićemo da to radimo i to samo na zahtev pakistanskih vojnih zvaničnika.”

Govoreći o pakistanskom nuklearnom programu, admiral Malen je kazao da veruje da su nuklearne bombe na sigurnom mestu, te da nije zabrinut da bi mogle pasti u ruke terorista. Od terorističkih napada na Sjedinjene Države, Vašington je pružio pomoć Pakistanu u iznosu od 10 milijardi dolara, od čega je polovina iskorištena za finansiranje vojnih operacija u toj zemlji povezanih sa ratom protiv terorizma.

XS
SM
MD
LG