Linkovi

U Crnoj Gori još jednom otvoreno pitanje lustracije u Vojsci


Nakon što je Savjet za bezbjednost i odbranu juče razriješio dužnosti načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore general-potpukovnika Jovan Lakčević, navodno zbog “odlaska na novu dužnost” u Crnoj Gori još jednom otvoreno pitanje lustracije u Vojsci.

Mediji danas pišu kako se predsjednik crnogorske Skupštine Ranko Krivokapić, protivio imenovanju viceadmirala Dragana Samardžića za vršioca dužnosti načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore zbog njegovog učestvovanja u ratnim operacijama početkom devedesetih u Hvatskoj.

Nakon jučerašnje sjednice Savjeta saopšteno je da su prilikom odlučivanja o postavljanju Samardžića za vršioca dužnosti načelnika Generalštaba, za to imenovanje glasali Filip Vujanović i Željko Šturanović, a da je Krivokapić bio uzdržan. Pitanje sumnjive ratne prošlosti oficirskog kadra u Vojsci Crne Gore postavljano je mnogo puta do sada, ali nikada do kraja nije razjašnjeno. Kulminiralo je prilikom hapšenja admirala Ilije Brčića koji je na aerodromu u Rimu prije nekoliko mjeseci uhapšen kao član zvanične delegacije VCG, a sada u zatvoru u Italijii čeka na izručenje Hrvatskoj. General u penziji Blagoje Grahovac ocijenio je danas da za vojsku Crne Gore nema dugoročno boljeg rješenja od njenog rasformiranja “kako bi se zaustavile dalje štete”.

Smjena načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore Jovana Lakčevića, direktno je povezana sa izborom nove Vlade i aspiracijama pojedinaca na mjesto ministra odbrane, ocijenjeno je danas iz Srpske liste.

Član skupštinskog Odbora za odbranu i bezbjednost iz SL-a Dobrilo Dedeić, smatra da je proces «dalje erozije vojnih potencijala i novog talasa otpuštanja podoficirskog i oficirskog kadra, neizbježan i završiće javnom inicijativom za ukidanje VCG».

U SNP kažu da su nosioci najznačajnijih državnih funkcija u Crnoj Gori još jednom, na slučaju najnovijih promjena u Vojsci, potvrdili koliko neodgovorno pristupaju vršenju tih važnih poslova.

Razlog za smjenu načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore Jovana Lakčevića najvjerovatnije su lični interesi, posebno ako se zna da vojska i dalje ima neke atraktivne lokacije, ocijenio je predsjednik Demokratske srpske stranke i član skupštinskog Odbora za odbranu i bezbjednost Ranko Kadić.

Kadrovska akrobatika na čelu vojske Crne Gore obavijena je velom tajne, jer široj javnosti nijesu poznati razlozi razrješenja dosadašnjeg načelnika Generalštaba Jovana Lakčevića, ocijenjeno je danas iz Liberalne partije.

XS
SM
MD
LG