Linkovi

Busek: Nisam prorok ali mislim da se približavamo novim izborima u Srbiji


Region jugoistočne Evrope ulazi u poslednju, odlučujuću fazu oblikovanja svoje bezbednosne i političke strukture, posebno kada je u pitanju situacija u Srbiji te konačno rešenje statusa Kosova - saopšteno je na panelu u Vašingtonu posvećenom bezbednosti i stabilnosti tog područja u budućnosti. Učesnici u diskusiji,specijalni koordinator pakta stabilnosti i generalni sekretar saveta za reginalnu saradnju, koji će krajem meseca zameniti pakt, ističu da je reč i o istorijskom trenutku, s obzirom na to da će zemlje u regionu prvi put same odlučivati o svojoj sudbini.

Politička situacija u Srbiji, trenutno se, pored Kosova, nameće kao najveći izazov za region jugoistočne Evrope - smatra koordinator pakta stabilnosti Erhard Busek.

“Nisam prorok ali mislim da se približavamo novim izborima. Ako to ne bude slučaj, onda će možda biti formirana nova vlada, jer ne zaboravite da SRS i DSS zajedno imaju većinu.”

Busek kaže da je neophodno što pre doneti odluku o budućim potezima, ističući da postoji opasnost da Srbija bude crna rupa na Balkanu.

“Ulazimo u poslednju fazu i odlučujući trenutak kada Srbija treba da odluči kojim putem će ići. I mislim da je bolje to uradi što ranije.”

Generalni sekretar saveta za regionalnu saradnju Hido Biščević nada se da srpske vlasti neće skrenuti s evroatlanskog puta.

“Mislim da se nakon najnovijih događaja u Beogradu i krize vlade treba skoncentrisati na Srbiju i videti kako joj međunarodna zajednica može pomoći da se transformiše i odlučno okrene evroatlanskim integracijama.”

Kompleksno pitanje, ističe Biščević, biće i odnosi Beograda i Prištine, nakon proglašenja nezavisnosti Kosova.

“Moje lično mišljenje jeste da ćemo morati da naučimo da živimo sa dve paralelne realnosti. Srbija će i dalje imati svoj ustav, i Kosovo će usvojiti svoj. To će biti najveći izazov za međunarodnu zajednicu i u pravnom i u politčkom smislu.”

Značajni problemi, kako je saopšteno u Vašingtonu, postoje i u Bosni i Hercegovini i Makedoniji. Učesnici panela su ipak optimisti kada je u pitanju budućnost zemalja u regionu, koje će nakon što savet za regionalnu saradnju krajem meseca zameni pakt stabilnosti, konačno same odlučivati o svojoj sudbini.

“Savet za regionalnu saradnju predstavlja okvir za koji je odgovoran sam region i njegove inicijative odigraće ključnu ulogu u konsolidaciji i izgradnji stabilnosti i bezbednosti, u isto vreme omogućujući zemljama da preuzmu suštinsku odgovornost za svoju sudbinu.”

“Ovo je istorijski trenutak jer će zemlje u regionu prvi put same odlučivati o svojoj budućnosti i međusobnoj saradnji. Prvi put će preovladati volja vlada u regionu.”

Na putu ka EU I NATO-u neophodno je transformisati i modernizovati region, kao i jačati regionalnu saradnju-saglasni su Biščević i Busek, ističući da je najvažnije da zemlje u tom području sustignu ostatak Evrope.

XS
SM
MD
LG