Linkovi

Multipleks skleroza pogadja više od 2,5 miliona ljudi širom sveta


Većina lekova može da olakša fizičke simptome multipleks skleroze, ali ni jedan ne može da zaustavi degeneraciju mozga koju ona uzrokuje. Sada postoji nada. Naučnici na univerzitetu Kalifornije u Los Andjelesu otkrili su jednu vrstu hormona estrogena koja bi mogla da unapredi buduće tretmane za tu bolest.

Istraživači su sproveli studiju na miševima. Oni s ustanovili da vrsta estrogena koju su testirali može direktno da predupredi oštećenje mozga od multipleks skleroze, nešto što ni jedan tretman do sada nije mogao da učini. Doktor Ronda Voskul je jedna od autora studije. Ona kaže da njihovi rezultati imaju potencijal da popune veoma važan prostor u tremanu protiv multipleks skleroze.

«Kod osoba sa tom bolešću imunološki sistem se ponaša nenormalno – napadajući mozak i kičmenu moždinu. To ometa sposobnost mozga da žalje poruke telu i rezultira simptomima od poremećaja vida do drhtavice, a u težim slučajevima, gubitka kontrole svih mišića. MS pogadja neke ljude tako što imaju povremene napade. Trenutni tretmani smanjuju te napade, ali ne štite mozak ukoliko se oni pojave. Ova specijalna vrsta estrogena mogla bi to da promeni. Hormon je takodje obećavajući zato što ne uzrokuje rak. Zabrinutosti zbog raka ograničile su upotrebu drugih estrogena u tretiranju bolesti.

«Koristili smo posebni estrogen koji vezuje odredjeni receptor kako ne bi uzrokovao rak dojke. To bi značilo da bi veoma visoke doze mogle da se daju, a da ne bude uticaja na grudi. Čitava ideja je kapitalizovati dobrobiti estrogena i minimalizovanje bilo kakvih sporednih efekata».

A, a ti dobri efekti možda nisu ograničeni samo na multipleks sklerozu. Istraživači već razmatraju tu vrstu estrogena kao oružje protiv degenaracije mozga izazvane ostalim bolestima, uključujući Alchajmerovu i Parkinsonovu bolest.

XS
SM
MD
LG