Linkovi

Predsednik Vlade Srbije upozorava da je ugrožen ustavni poredak


Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica ponovo je pozvao da se održi sednica Skupštine Srbije i ocenio da opstrukcija rada parlamenta predstavlja opasnost po ustavni poredak. On, međutim, nije komentarisao zahtev potpredsednika Vlade Božidara Đelića i 16 ministara da zakaže sednicu Vlade. Koštunica je naveo da destabilizacija političkih prilika u zemlji predstavlja najveću opasnost po zaštitu i očuvanje stavnog poretka, u trenutku kada se najavljuje da je pitanje dana proglašenje nezavisnosti Kosova.

"A najozbiljniji vid destabilizacije jeste opstrukcija rada Narodne skupštine, relativizacija i nepoštovanje njenih akata, posebno rezolucija donetih u skladu sa Ustavom i međunarodnim pravom, koje se odnose na zaštitu suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije", navodi se u izjavi.

Predsednik vlade je ocenio da je neophodno odmah održati sednicu Skupštine Srbije "i potvrditi nacionalno jedinstvo u odbrani Kosova i Metohije, i to bi bio najbolji dokaz održavanja stabilnosti u zemlji, poštovanja Ustava i zaštite ustavnog poretka".

"Narodna skupština je jedino merodavno mesto za potvrđivanje jedinstvene državne politike u pogledu zaštite suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje", navodi se u pisanoj izjavi.

Vanredno zasedanje skupštine u utorak su zatražili poslanici Demokratske stranke Srbije, Nove Srbije, Srpske radikalne stranke i Socijalističke partije Srbije.

DSS je predložila da skupština zaključi da je odluka EU o slanju Misije na Kosovo i Metohiju protivpravna i da predstavlja najgrublje kršenje Rezolucije 1244, Povelje UN i Ustava Srbije.

Skupština bi trebalo da se izjasni da odluka EU neposredno ugrožava suverenitet, teritorijalni integritet i ustavni poredak Srbije i da zbog toga parlament nalaže vladi da ne potpisuje privremeni politički sporazum o saradnji EU i Srbije, kao ni Sporazum o stabilziacijii pridruživanju "sve dok EU u potpunosti ne ukloni razloge zbog kojih se Vladi Srbije nalaže da ne potpisuje navedene sporazume". Predsednik parlamenta Oliver Dulić za 11. februar je zakazao konsultacije poslaničkih grupa i izjavio da očekuje da se pre toga vlada izjasni o inicijativi. Savetnik premijera Branislav Ristivojević saopštio je, međutim, da Koštunica neće zakazivati sednicu vlade. Sam Koštunica se o tom zahtevu nije izjasnio.

Tadić pozvao Koštunicu da zakaže sednicu Vlade

Predsednik Srbije Boris Tadić pozvao je premijera Vojislava Koštunicu da zakaže redovnu sednicu Vlade Srbije, sopšteno je danas iz Pres službe predsednika Republike.

"Da bismo očuvali stabilnost države neophodno je da sve državne institucije rade svoj posao i niko ne sme da zbog stranačkih stavova opstruira rad državnih organa", rekao je Tadić, a prenosi pres služba.

"Vlada mora da radi u inteesu građana. Ona je nosilac izvršne vlasti i prema Ustavu utvrđuje i sprovodi politiku. Ne može rad Vlade da zavisi od bilo čije volje, niti skupština može da zameni Vladu Srbije. Svako ima svoje ustavom i zakonom definisane obaveze i nadleznosti", naveo je Tadić.

"Skupština Srbije o svim važnim državnim pitanjima može i treba da raspravlja i donosi odluke, uz obavezno prethodno dostavljeno mišljenje Vlade Srbije", kazao je Tadić.

Koštunica: Dulić po Ustavu obavezan da zakaže sednicu

Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica izjavio je večeras da je ustavna obaveza predsednika Skupštine Srbije Olivera Dulića da hitno zakaže sednicu parlamenta, jer je EU ugrozila suverenitet i teritorijalni integritet Srbije.

"Za zakazivanje sednice skupštine nije neophodno mišljenje Vlade Srbije, koja je očigledno duboko podeljena o ovom pitanju", naveo je Koštunica u pisanoj izjavi, povodom izjave predsednika Srbije Borisa Tadića.

Koštunica je istakao da je neophodno da sednica parlamenta bude odmah sazvana, "pre nego što albanski separatisti uz podršku SAD i EU proglase jednostranu nezavisnost". Dodao je da bi poslanici na toj sednici trebalo da se izjasne o odluci EU da pošalje Misiju na Kosovo.

"EU je svojom odlukom da protivpravno pošalje Misiju na Kosovo i Metohiju sa ciljem da sprovede Ahtisarijev plan o nadziranoj nezavisnosti pokrajine, najdirektnije ugrozila suverenitet i teritorijalni integritet Srbije", naveo je Koštunica.

Generalni sekretarijat obavestio ministre da nema sednice

Generalni sekretarijat dostavio je večeras članovima Vlade obaveštenje da sednica Vlade Srbije neće biti održana sutra ne navodeći razlog za njeno neodržavanje. U obaveštenju Generalnog sekretarijata, navodi se da će sednicu Vlade Srbije sazvati premijer Srbije nakon održavanja vanredne sednice Skupštine Srbije. U obaveštenju koje je potpisao genealni sekretar Dragan Blešić objašnjava se da je poslovnikom Vlade Srbije propisano da sednicu Vlade saziva predsednik Vlade, pisanim putem, po pravilu 24 časa pre njenog početka.

Poslanici Demokratske stranke Srbije i Nove Srbije podneli su juče zahtev za održavanje vanrednog zasedanja Skupštine Srbije kako bi se parlamenta izjasnio o odluci EU o protivpravnom slanju misije na Kosovo i Metohiju.

U obaveštenju Generalnog sekretarijata se navodi se se uz poziv članovima Vlade dostavljaju predlog dnevnog reda, zapisnik sa prethodne sednice, materijali za sednicu i izveštaji odbora. U obaveštenju se podesća da je Skupština Srbije, na predlog Vlade 26. decembra 2007. godine usvojila Rezoluciju o zaštiti, suvereniteta, teritorijalnog integriteta i ustavnog poretka Srbije.

Kako se ukazuje u obaveštenju, tom rezolucijom se utvrđuje da bi uspostavljanje misije EU za sprovođenje odbačenog Ahtisarijevog plana predstavljalo akt ugrožavanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje.

XS
SM
MD
LG