Linkovi

Komesar za proširenje Evropske unije Oli Ren odložio potpisivanje sporazuma sa Srbijom


Komesar za proširenje Evropske unije Oli Ren izjavio je danas da se odlaže potpisivanje političkog sporazuma sa Srbijom, koje je bilo planirano za 7. februar. Ren je izjavio da se potpisivanje sporazuma, planirano za sutra, odlaže zbog toga što "jedna stranka, Demokratska stranka Srbije premijera Vojislava Koštunice", odbija potpisivanje tog sporazuma.

"To jako čudi", objasnio je Ren, jer se Koštunica kod njega zauzimao za to da se ne zaustavlja proces napretka Srbije ka EU, a sad je, po rečima Rena, srpski premijer okrenuo ledja onome za šta se sam zalagao.

Ren je rekao da je njemu i Uniji jako žao zbog toga i naveo da je poziv da se potpise sporazum i dalje na stolu, kad Srbija za to bude spremna. Evropska komisija jako žali zbog toga, rekao je Ren i naglasio da je EU spremna da potpiše taj sporazum čim to bude moguće i srpskoj vladi. Evropski komesar je izneo i stav EU da su pridruživanje Srbije Uniji i rešavanje kosovskog pitanja dva odvojena procesa, primetivši da se još ne tako davno za to zalagao i srpski premijer Vojislav Koštunica. Ren je izjavio da se potpisivanje sporazuma, planirano za sutra, odlaže zbog toga što "jedna stranka, Demokratska stranka Srbije premijera Koštunice" odbija potpisivanje tog sporazuma, vezujući to za problem Kosova.

"EU duboko žali što neki političari u Srbiji nisu čuli poruku s nedeljnih izbora. To je velika šteta i to predstavlja prepreku za vlastiti napredak", rekao je Ren.

Ren je rekao da su političko proceduralne prepreke sprečile da srpska vlada donese odluku da se sutra potpiše politički sporazum. On je objasnio da potpredsednik vlade Božidar Djelić ima mandat da potpise Sporazum o pridruživanju i stabilizaciji, ali da za prelazni sporazum jeste potreban novi mandat vlade i precizirao da "jedna stranka, DSS premijera Koštunice odbija da to prihvati".

"To se, kako izgleda, prebacuje na razloge vezane za status Kosova...Moram reći da se premijer Koštunica kod mene zalagao da se očuva taj evropski put Srbije i da se ne dovodi u vezu evropski proces Srbije i rešavanje kosovskog pitanja. Žao mi je što je on okrenuo ledja onome za šta se zalagao", rekao nje Ren.

Ren je ukazao na to da u predloženom sporazumu ima i nekih stvari koje nude veće mogućnosti nego u sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, "konkretno - ukidanje viza EU za srpske gradjane". Evropski komesar je primetio da na putu zemalja koje idu ka EU ima "opasnosti i izazova" i ocenio da je "zasad u Srbiji situacija posebno osetljiva". Dodao je da se, medjutim, Evropska unija posvetila ubrzanju evropskog puta da će biti snažnijih veza sa EU, što će posebno poboljšati životni standard gradjana Srbije.

"Zato je Evropska unija pozvala Srbiju da sutra potpiše politički sporazum, koji daje okvir za politički dijalog, slobodnu trgovinu, ukidanje viza, razmene studenata na polju obrazovanja, što je posebno vazno za gradjane Srbije", rekao je evropski ko0mesar.

Upitan da li će to zakočiti usvajanje odluke o upućivanju evropske misije na Kosovo, evropski komesar je rekao da "ne veruje, ali da je to stvar odluke koju treba da donesu šefovi diplomatija EU".

Naglasio je da smatra da je Srbija gotovo u potpunosti dostigla saradnju s Haškim tribunalom i da će 18. februara u Briselu na sastanku šefova diplomatija EU ponovo založiti za to da se potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom. Pre toga, po njegovim rečima, haški tužilac Serž Bramerc treba da poseti Beograd i da razgovara sa srpskim zvaničnicima.

XS
SM
MD
LG