Linkovi

Bolton:Mislim da je obnovljena debata o Kosovu unutar Bušove administracije


“Mislim da je sada obnovljena debata o budućem statusu Kosova unutar same administracije predsednika Buša... i da nezavisnost nije neizbežna” rekao je bivši američki ambasador u UN, Džon Bolton, u razgovoru sa kolegom Brankom Mikašinovićem. Bolton se prvo osvrnuo na svoj nedavno objavljeni komentar pod naslovom ”Upozorenja o Kosovu”.

Bolton: Ko-autori tog teksta, objavljenog nedavno u listu ” Vašington Tajms”, bivši američki ržavni sekretar, Lorens Iglberger, i bivši pomoćnik sekretara za odbranu, Piter Rodman, zastupaju određena spoljnopolitička gledišta u republikanskoj stranci, dok su moja gledišta nešto drugačija, što pokazuje da je širi krug ljudi zabrinut zbog mogućeg prevremenog priznanja nezavisnosti Kosova. Još uvek imate brojne ljude u administraciji, koji ne podržavaju politiku automatskog priznavanja nezavisnosti Kosova. Mislim da je sada ta debata obnovljena unutar same administracije, a nadam se, i u ministarstvima inostranih poslova evropskih zemalja. Naravno, teško je predvideti ishod te debate pošto se iznose oprečna mišljenja, ali nije više u pitanju samo Stejt department, koji je poslednjih 15 godina na neki način u tom pogledu bio na automatskom pilotu. Ne mogu da predvidim ishod te debate, ali znam da je ona obnovljena.

Glas Amerike: Nemački list ”Berliner Cajtung” u svom današnjem izdanju ukazuje da Evropljani svojom podrškom otcepljenju Kosova od Srbije nanose štetu Ujedinjenim nacijama i krše međunarodno pravo. Kao bivši američki ambasador u UN, kako to komentarišete?

Bolton: Savet bezbednosti UN, prema povelji svetske organizacije nije ovlašćen da rasparča zemlju članicu bez njene saglasnosti. Čak i u malo verovatnoj situaciji da se takva rezolucija nađe u Savetu bezbednosti, Rusija i Kina bi uložile veto na nju. U slučaju Kosova nije reč o međunarodnom pravu, već o međunarodnoj politici, što znači da bi srpsku stranu i kosovske Albance trebalo staviti u situaciju da daleko intenzivnije pregovaraju o svojim stavovima, a međunarodna zajednica ne bi trebalo da rešava to pitanje za njih.

Glas Amerike: Iz kojih razloga međunarodna zajednica ignoriše dve velike zemlje, Rusiju i Kinu?

Bolton: Mnogi su, posebno u Evropi, zabrinuti zbog mogućeg presedana koji bi bio uspostavljen nezavisnošču Kosova, a koji bi se odnosio na delove njihovih teritorija, mada mnogi, u SAD i Evropi, opet smatraju da takvo razmišljanje nije legitimno, što ih navodi da uskrate podršku nezavisnost Kosova. Međutim, teritorijalno pitanje svake pojedinačne zemlje je jedinstveno. Stoga je sada aktuelno pitanje kako rešiti takve sporove, što zavisi od specifičnih okolnosti. Po mom mišljenju, glavni problem sa kojim smo suočeni je kako obezbediti stabilnost na Balkanu. Videli smo posledice nestabilnosti poslednjih 15 godina I šire tokom 20. veka. Dakle, rizik prevremenog priznavanja nezavisnosti Kosova, koja bi bila nametnuta Srbiji, predstavlja podsticanje dalje nestabilnosti na Balkanu od čega bi trebalo da se zaštitimo.

Glas Amerike: Šta bi se moglo učiniti u ovom trenutku da se odloži ili spreči proglašenje nezavisnosti Kosova?

Bolton: Nezavisnost Kosova nije neizbežna. Ako bi SAD i neke važnije zemlje zapadne Evrope preispitale svoju odluku o priznavanju nezavisnosti Kosova, to bi značajno uticalo na kosovske Albance i mislim da bi međunarodna zajednica trebalo da izoluje pregovaračke timove u jednu prostoriju i kaže im da ne izlaze odatle dok ne reše taj problem, što bi zahtevalo ustupke obe strane. Međunarodna zajednica bi trebalo da pomogne dvema stranama da postignu obostrano prihvatljivo rešenje.

Glas Amerike: Ukoliko Kosovo jednostrano proglasi nezavisnost, kakve reperkusije očekujete u odnosima između Srbije i SAD, kao i Rusije i SAD?

Bolton: Sadašnji stav SAD je da će priznati nezavinost Kosova, kao i većina evropskih zemalja. Međutim, mislim da će se to veoma negativno odraziti na mladu demokratiju u Srbiji, i imati negativan uticaj na američko-ruske odnose. Sa američke tačke gledišta, mislim da su za nas mnoga druga pitanja daleko važnija u bilateralnim odnosima sa Rusijom od Kosova i da bi nezavisnost Kosova dovela do nepotrebne destabilizacije balkanskog regiona.

XS
SM
MD
LG