Linkovi

Mur: Nadamo se da će Crna Gora stav o Kosovu uskladiti sa evroatlanskim partnerima


Nadamo se da će Crna Gora na kraju podržati, ili da će uskladiti stav sa svojim evro-atlanskim partnerima kada je u pitanju rješenje za Kosovo, kaže američki ambasador u Crnoj Gori Roderik Mur. U ekskluzivnom razgovoru za Glas Amerike, ambasador Mur govori o američko-crnogorskim i srpsko-crnogorskim odnosima i prilikama u regionu.

Američki ambasador kaže da je izuzetno zadovoljan pertnerstvom koje su SAD i Crna Gora izgradili u proteklih 17-18 mjeseci od kada su uspostavili diplomatske odnose:

''Smatram da su naši odnosi zasnovani na zajedničkim interesima, na zajedničkim vrijednostima i na zajedničkoj viziji za budućnost. Nemam ni mrvicu sumnje da Amerikanci i Crnogorci žele istu budućnost za Crnu Goru-da tražimo da ovaj region bude stabilniji, da se sve zemlje ovog regiona integrišu u evro-atlanske institucije. Nemam sumnje da Crnogorci i Amerikanci žele isto i za budućnost ove planete-da želimo za zaveštamo generacijama koje dolaze jedan svijet koji je bolji od onog koji smo mi naslijedili''.

Budući da je više od tri godine službovao u Beogradu i dobro poznaje srpsko-crnogorske odnose, ambasador je odgovorio i na pitanje da li se nezavisnost u proteklih godinu i po pokazala kao dobar izbor Crne Gore:

''Mislim da će da prepustim budućim istoričarima da procijene da li je to bio dobar potez ili ne. Ono što je i nama i meni važnije, jeste da obje zemlje-i Srbija i Crna Gora uspiju u svojim tranzicijama, da održe odlične bilateralne odnose i da nastave da slijede put ka evro-atlanskim integracijama. To će biti ne samo u našem interesu, nego, ubijeđen sam, i u interesu ovih zemalja. A što se Crne Gore tiče, sasvim mi je jasno da je ova zemlja mnogo napredovala tokom proteklih godina. Od mog dolaska, sredinom septembra prošle godine, bio sam svjedok istrijskih događaja u ovoj zemlji. Recimo, potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, ili usvajanja novog Ustava. Takođe, Crna Gora se revnosno zalaže za članstvo u NATO. Mi smo spremni da podržimo i ohrabrimo napore Crne Gore da ostane na pravom putu''.

Ambasador Mur je optimista kada su u pitanju crnogorsko-srpski odnosi, jer dvije zemlje veže istorija, ekonomski interesi, rodbinski odnosi. On tvrdi da Crna Gora može biti dobar primjer za ostale zemlje regiona:

''Moja država snažno podržava razvoj regionalne saradnje zato što smatramo da će to doprinijeti jačanju stabilnosti ovog regiona. Smatram da je do sada postignut izuzetan napredak i rekao bih, kao posmatrač, da zemlje Balkana sarađuju na nivou koji nikada ranije nije zabilježen u ovom području.

Crna Gora, kao teritorijalno mala zemlja, već igra jednu važnu ulogu u regionalnoj saradnji. Učestvuje u skoro svim regionalnim inicijativama, organizacijama, insitucijama i, štaviše, mislim da Crna Gora, vjerovatno bolje nego bilo koja druga zemlja u ovom regionu, upravlja međuetničkim odnosima na svojoj teritoriji. Nadam se da će Crna Gora služiti kao dobar primjer za ostale zemlje regiona''.

Kada je u pitanju eventualno priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, Mur kaže da će Crna Gora, kao samostalna država, donijeti i samostalnu odluku o tome:

''Ali, kao partneri, mi se-mogu da vam kažem, uopte nije tajna-redovno konsultujemo sa ovdašnjim vlastima o važnim regionalnim pitanjima, uključujući pitanje budućnosti Kosova. Crnogorske vlasti su, u više navrata, obrazložile meni i kolegama i Vašingtonu svoj stav o Kosovu i objasnili su nam koliko je to delikatno za Crnu Goru, s obzirom na unutrašnju demografsku strukturu i želju Crne Gore da održi odlične odnose i sa Prištinom i sa Beogradom. Taj stav naišao je na razumijevanje u Vašingtonu, a pretpostavljam i u glavnim gradovima Evrope. A na kraju, s obzirom da evro-atlanska zajednica traži jedno trajno i održivo rješenje za Kosovo koje će ojačati stabilnost ovog regiona, mi se nadamo da će Crna Gora podržati, ili da će uskladiti svoj stav sa svojim evro-atlanskim partnerima''.

Mur kaže da je već izvjestan povratak Mila Đukanovića na mjesto premijera unutrašnja stvar Crne Gore, ali da vjeruje u nastavak dobre saradnje sa crnogorskom Vladom.

XS
SM
MD
LG