Linkovi

Premijer Koštunica otvorio novu krizu u vladajućoj koaliciji


Premijer Vojislav Koštunica otvorio novu krizu u vladajućoj koaliciji zahtevom da se Parlament izjasni o slanju Misije EU na Kosovo i da naloži Vladi da ne potpisuje Privremeni politički sporazum o saradnji između EU i Srbije.

U pisanoj izjavi dostavljenoj medijima premijer Koštunica ocenio je da predlog Evropske unije da sa Srbijom potpiše Politički sporazum, dok istovremeno šalje svoju Misiju na Kosovo, predstavlja obmanu.

Odmah posle te izjave poslanički klub Demokratske stranke Srbije i Nove Srbije dostavio je zahtev predsedniku Parlamenta Oliveru Duliću za zakazivanje vanredne sednice parlamenta, a taj zahtev podržali su radikali i socijalisti.

Zatim je Oliver Dulić za ponedeljak 11. februar zakazao konsultacije šefova poslaničkih grupa o vanrednoj sednici i naglasio da će Parlament sačekati da se o inicijativi za vanrednu sednicu prvo izjasni Vlada. Na to je premijer Vojislav Koštunica reagovao odlukom da u četvrtak ne sazove sednicu Vlade.

Povodom Političkog sporazuma koji je EU ponudila Srbiji Demokratska stranka i Demokratska stranka Srbije sukobile su se na sednici vladinog Odbora za inostrane poslove koja je prekinuta i posle koje je šef diplomatije Vuk Jeremić izjavio da je sednicu prekinuo predsedavajući ministar za Kosovo Slobodan Samardžić u trenutku kad je doneta većinska odluka da se u dnevni red sednice uvrsti odluka o potpisivanju Političkog sporazuma sa EU.

Političke konsultacije u okviru Vlade se nastavljaju kako da se steknu zakonski uslovi da se ispuni izborna volja građana, rekao je ministar Jeremić.

Inače, kabinet vicepremijera Božidara Đelića tvrdi da u Političkom sporazumu koji je Evropska unija ponudila Beogradu na potpisivanje ne pominje se Kosovo niti njegov budući status.

A predsednik Evropskog pokreta u Srbiji Živorad Kovačević ocenio je da nema nikakve potrebe da Parlament raspravlja o Sporazumu koji je ponudila EU i da ne treba da ratifikuje taj dokument, jer Sporazum ne utvrđuje nikakve nove obaveze za Srbiju, već predstavlja jednostavno ohrabrenje kojim EU poručuje građanima da računa na Srbiju kao svoju novu članicu.

Nova kriza koju je otvorio premijer Vojislav Koštunica samo sat vremena posle njegovog saopštenja prelila se na Beogradsku berzu na kojoj su cene akcija krenule naniže a indeksi su završili "u crvenom".

XS
SM
MD
LG