Linkovi

Solana: Snažan signal da je većina u Srbiji za nastavak puta prema EU


Bila je to tačka odluke, opšte je uverenje u Briselu - ili će Srbija nastaviti sa demokratizacijom i približavanjem evropskoj matici, ili će se okrenuti nekim drugim, Uniji nesklonim scenarijima. Tako je u Savetu ministara EU, sa neskrivenim zadovoljstvom njegov generalni sekretar, Havijer Solana, poručio:

"Rezultate izbora vidim kao snažan signal da je većina stanovnika Srbije za nastavak puta prema Evropi i želim reći da je Evropa sretna zbog toga. Nastavićemo da radimo sa Srbijom,želimo da je što pre vidimo što bliže evropskim integracijama, što, uveren sam, želi i većina stanovnika te Srbije".

Solana je posebno istakao veliki značaj masovnog izlaska gradjana Srbije na izbore. Na pitanje da li smatra da postoji opasnost od krize vlade i prevremenih izbora u Srbiji, Solana je rekao da "na to ne može da odgovori".

"Trebalo bi videti kako će se razvijati stvari i da li je moguće da se održi koalicija za koju u Srbiji smatraju da je najbolji način da se ide dalje", rekao je visoki predstavnik EU.

Upitan kakvu poruku ima za kosovske Albance posle izbora u Srbiji, Solana je rekao da "on ne može da daje poruke bilo kome" i da "rešenje za Kosovo mora da se nadje" bez većeg odlaganja, "ali s ciljem stabilnosti na Balkanu".

On je rekao da smatra da ishod izbora u Srbiji predstavlja "dobru vest" i za sve u regionu "koji su proevropski nastrojeni i žele da postanu deo Evropske unije".

Na pitanje da li EU namerava da prvo potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom, a da tek onda odluči o upućivanju misije na Kosovo, Solana je odgovorio da je taj sporazum već parafiran i da je "na stolu".

On je dodao da će danas popodne o tim pitanjima razgovarati s Tadićem. Solana je istakao da se u EU veruje da će prvi korak ka uključivanju Srbije u EU biti Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, a potom i kandidatura za članstvo u Uniji.

U ime Evropske komisije, poruku novom predsedniku Srbije uputio je čestitku njen predsednik, Manuel Baroso, koji - pored ostalog - najavljuje i intenzivan rad radne grupe formirane kako bi Beograd, mogao da potpiše i puni Sporazum sa Briselom:

"Očekujemo da počne da radi ta grupe kako bi se uslovi za potpis što pre stekli - konkretno, puna saradnja sa Haškim sudom", ukazuje, pored ostalog predsednik EK u poruci upućenoj predsedniku Srbije.

Čestitke Tadiću iz Berlina

Predsednik nemačke države Horst Keler, kao i savezna vlada i šef diplomatije Frank-Valter Štajnmajer, čestitali su - prenosi Snežana Bogavac - predsedniku Srbije ponovni izbor. Predsednik Keler je naveo u telegramu Tadiću da je njegov uspeh na izborima značajan signal za reformski razvoj Srbije i dalje približavanje Srbije evro-atlantskim integracijama. Ministar inostranih poslova Nemačke, Frank-Valter Štajnmajer, čestitao je Tadiću i najavio u saopštenju da će Nemačka i dalje aktivno podržavati Srbiju na reformskom putu.

Ponovni izbor Tadića pokazuje da je on svojom politikom približavanja Evropi pridobio većinu gradjanki i gradjana Srbije. I ja sam, kao što sam stalno iznova i naglašavao, čvrsto uveren da je budućnost Srbije u Evropi, naveo je Štajnmajer. Ukazujući da su pred Srbijom sada veliki izazovi, Štajnmajer je ocenio da oni zahtevaju promišljenost i dalekovidost političkog vodjstva - da bi se krenulo pravim putem.

XS
SM
MD
LG