Linkovi

SAD: 5. februara odlučujuća bitka za predsedničke nominacije


Preostali kandidati za američke predsedničke nominacije pripremaju se za glavni izbornu trku u utorak kada se na primarnim izborima u 22 države biraju delegati za republikanske i demokratske konvencije.

Primarni izbori i skupovi 5. februara smatraju se odlučujućim u bitci za demokratske i republikanske predsedničke nominacije. U najnovijoj debati u Kaliforniji, demokratski kandidati Barak Obama i Hilari Klinton bili su prijateljski raspoloženi, za razliku od prethodnih mnogo oštrijih okršaja.

Obama: «Bio sam Hilarin prijatelj i pre nego što smo počeli s kampanjom i to ću biti i po njenom okončanju.»

Klinton: « Razlike između Baraka i mene su beznačajne u poređenju sa razlikama između nas i Republikanaca.»

Klinton i Obama boriće se za više od 1.600 delegata iz 22 države, gde se u utorak održavaju primarni izbori. Za osvajanje demokratske nominacije neophodno je imati podršku 2.025 delegata na nacionalnoj konvenciji, koja će krajem avgusta biti održana u Denveru.

Favorit za republikansku predsjedničku nominaciju uoči super utorka je senator iz Arizone Džon Mekejn, koji se nada da će povećati razliku između njega i ostalih kandidata Mita Romnija, Majka Hakbija i Rona Pola.

Mekejn u svojim predizbornim govorima i dalje ističe činjenicu da je u ranoj fazi podržao ulazak američkih trupa u Irak, što je, kako navodi, popravilo bezbednosnu situaciju u toj zemlji.

«Irak je glavno ratno poprište u borbi protiv Al Kaide i da smo poslušali demokrate pre šest mjeseci i povukli se iz te zemlje, sada bi se borili po celom Bliskom istoku i bili svedoci haosa i genocida u tom regionu.»

Romni međutim tvrdi da je on jedini preostali istinski konzervativac u Republikanskoj stranci. U međuvremenu, konzervativni aktivisti oštro kritikuju Mekejna zbog ranijeg protivljenja poreskim olakšicama i sveobuhvatnoj imigracionoj reformi. Među kritičarima je i voditelj konzervativnog tolk-šoua na radiju Raš Limbau.

«On ne predstavlja izbor konzervativaca, već republikanskog establišmenta.»

Izborna trka za republikansku nominaciju u utorak će biti održana u 21-oj državi, a u igri je više od hiljadu delegata. Za predsedničku nominaciju te partije neophodna je podrška 1191 delegata. Obe partije održaće primarne izbore u Kaliforniji, Njujorku, Ilinoju i Nju Džersiju. Glasaće se i u manjim državama širom Sjedinjenih Država.

Los Andjeles tajms podržao Mekejna i Obamu

Uredništvo "Los Andjeles tajmsa" podržalo je republikanca Džona Mekejna i demokratu Baraka Obamu uoči kalifornijskih izbora za stranačke nominacije u trci za Belu kuću.

"Los Andjeles tajms" - list s najvećim tiražom na zapadnoj obali SAD - prvi put je podržao kandidate još od izbora za Belu kuću 1972. godine.Taj liberalni list ocenio je da je Mekejnov konzervativizam, iako nije po ukusu uredništva, makar pravi.

"On odražava njegov fundamentalni indivudalizam, obuhvata njegovo nepoverenje velikom vladom, njegovu podršku imigracionoj reformi i njegovo insistiranje na doslednoj američkoj spoljnoj politici", navodi se u stavu uredništva koji će biti objavljen u današnjem izdanju.

"Los Andjeles tajms", s procenjih 2,2 miliona redovnih čitalaca dnevno i 3,2 miliona subotom, navodi i da bi Obama i Hilari Klinton bili dobri kandidati, ali da je Obama "najviše usredsredjen na usmeravanje nacije ka konstruktivnoj promeni".

Prema istraživanju javnog mnenja, uoči izbora za nominaciju koji će se u Kaliforniji, najvećoj američkoj državi sa 15 miliona glasača, održati u utorak, Hilari Klinton ima prednost nad Obamom.

XS
SM
MD
LG