Linkovi

Majkrosoft ponudio 44,6 milijardi dolara za internet pretraživač Jahu


Tehnološki dzin Majkrosoft saopštio je danas da je ponudio da kupi internet pretraživača Jahu za 44,6 milijardi dolara u gotovom i akcijama. Neočekivano saopštenje je u skladu da sa naporima Majkrofota, najveće sofverske kompanije na svetu, da nađe nove načine u utakmici protiv moćnog internet pretraživača i oglašivača Gugla.

Majkrosoft navodi d je ponudio da kupi Jahu za 31 dolar po akciji, što, kaže, predstavlja premiju od 62 odsto iznad cene akcija kompanije zaključene na jučerašnjem zatvarnju berze Nasdak.

"Gajimo veliko poštovanje prema Jahuu, i zajedno možemo da ponudimo izvanredno uzbudljiv niz rešenja za korisnike, izdavače i oglašivače," kaže izvršni direktor Majkrosofta Stiv Balmer u saopštenju.

Za sad nema reagovanja iz Jahua. Majkrosoft kaže da je uočio četiri oblasti gde objedinjena firma može da privuče najmanje milijardu dolara godišnje. Akcije Jahua skočile su za 56 procenata, na 29,95 dolara, posle objave ponude Majkrosofta. Na vest je takođe skočio ceo indeks američkih akcija.

Majkrosoft kaže da veruje da preuzimanje može da dobije odobrenje regulativnih vlasti i da se obavi u drugoj polovini 2008.

XS
SM
MD
LG