Linkovi

Prva predizborna kampanja koja se proširila i na vebsajt MajSpejs


Iako je do predsedničkih izbora u Americi ostalo još 10 meseci, predizborna kampanja je već uveliko u toku, i to drugačija nego ikada pre. Ove godine po prvi put jedan Afro-Amerikanac i jedna žena imaju realne šanse da pobede na predstojećim izborima. Takođe, ovo je prva predizborna kampanja koja se proširila i na internet, tačnije na vebsajt MajSpejs koji trenutno ima 110 miliona, pretežno mladih članova. To predstavlja značajan korak u obrazovanju mladih o izborima, i igra možda krucijalnu ulogu u broju mladih koji će izaći na glasanje.

Imajući u vidu da je većina članova MajSpejsa starosti između 18 i 35 godina, taj vebsajt predstavlja jednu od najdinamičnijih i najmoćnijih društvenih i političkih mreža.

Internet sajt MajSpejs radi na sledećem principu: skoro svako ko ima pristup internetu može besplatno da se registruje na MajSpejs čime dobija svoju privatnu veb stranicu u okviru tog sajta. Sa te stranice korisnici mogu da razmenjuju informacije o sebi i svojim interesovanjima sa drugim korisnicima istog sajta, koje svako bira po sopstvenom nahođenju i koji onda postaju tzv. prijatelji.

Skoro svi vodeći predsednički kandidati u SAD su ove godine napravili svoju MajSpejs internet stranicu i osnovali mrežu sa više hiljada prijatelja kojima mogu da predstave svoje političke programe i neke privatne informacije. Korisnici MajSpejsa dakle mogu da pronađu informacije o kandidatu koji ih zanima, i da postave komentar ili podršku tom kandidatu na svojoj stranici. Javnim iskazivanjem svog mišljenja, korisnici mogu da utiču na zajednicu svojih prijatelja koji imaju pristup njihovoj veb strani.

Ovakav pristup kandidatima takođe omogućava da dopru do mladih i neodlučnih birača. Lične preporuke su dragocene u političkim kampanjama, pa tako npr. kada je osoba prijatelj sa Hilari Klinton, a drugi korisnici su prijatelji sa tom osobom, onda je i Hilari Klinton umrežena sa svim tim ljudima. Preko MajSpejsa takođe je otvorena mogućnost uspostavljanja intimne veze između kandidata i glasača.

«U oba slučaja zavisi od toga da li ta zemlja predstavlja direktnu opasnost.»

To je odgovor republikanskog pretendenta Džona Mekejna, na pitanje šta bi, prema njegovom mišljenju, garantovalo napad na još neku zemlju na Bliskom istoku, kao npr. Siriju ili Iran, ako bilo koja od njih dođe u posed nuklearnog oružja?

«Uveravam vas da bih se konsultovao sa predstavnicima Kongresa i da bih o tome razgovarao sa građanima Amerike.»

Ovo pitanje nije uputio politički novinar ili akademik, već korisnik MajSpejsa sa korisničkim imenom mstrand1980.

Mstrand1980 je postavio pitanje putem e-maila na interaktivnom forumu Predsednički dijalog, koji su organizovali MajSpejs i MTV u Nju Hempširu pred održavanje prvih primarnih izbora.

Taj forum takođe omogućava kandidatima da odmah čuju reakciju na svoj odgovor. Gledaoci samo treba da kliknu na link koji se nalazi na relevantnoj MajSpejs stranici, i predsednički kandidati mogu da vide zbirni rezultat. Li Brener je politički direktor MajSpejsa.

«Baraku Obami smo postavili pitanje u vezi sa Irakom, a onda smo zamolili korisnike koji su ga gledali da daju svoju ocenu njegovog odgovora. To nam je omogućilo da Obami pošaljemo povratnu informaciju u roku od nekoliko minuta. Rekli smo mu ‘senatore, 60 odsto gledalaca su zadovoljni vašim odgovorom, ali preostalih 40 odsto smatra da je trebalo da ubacite dodatne informacije u odgovor.' On je posle toga nastavio dijalog sa biračima.»

Ovakva komunikacija ima prednosti i za kandidate i za glasače. Korisnici MajSpejsa su bolje informisani o političkim platformama predsedničkih kandidata i dobijaju direktne odgovore na svoja pitanja. S druge strane, kandidati koriste povratne informacije koje dobijaju od javnosti kako bi prilagodili svoje kampanje mlađim glasačima čija će podrška biti krucijalna u primarnim državnim izborima, ali i kasnije na konačnim izborima. To što je Barak Obama učestvovao na MajSpejs forumu u državi Ajovi u kojoj je pobedio, a i to što se senator Mekejn u državi Nju Hempšir virtuelno obratio potencijalnim glasačima pred primarne izbore na kojima je odneo pobedu, možda i nije samo slučajnost.

MajSpejs tehnologija takođe ima veliki potencijal za delovanje aktivista koji se bave međunarodnim razvojem, izgradnjom zajednica, životnom sredinom ili ljudskim pravima. Ko zna, možda će era interneta poslužiti kao uvod u eru nečuvenog građanskog prosvetljenja, a ko zna gde bi nas to moglo dalje odvesti.

XS
SM
MD
LG