Linkovi

Preminuo bivši predsednik Indonezije Suharto


Bivši indonežanski predsednik Suharto preminuo je u bolnici u Džakarti posle više od tri nedelje u kritičnom stanju.

Indonežanski predsednik Susilo Banbang Judhojono je saopštio na današnjoj konferenciji za novinare da je bivši predsednik Suharto preminuo.

Judhojono je u ime cele zemlje, gradjana, vlade i svoje lično, izrazio saučešće zbog smrti bivšeg lidera. Suhartova kćer Siti Hardijanti, uzbuđeno se obratila medijima.

Ona je rekla da porodica moli za oproštaj zbog svih Suhartovih neuspeha i zatražila da sve njegove greške budu oproštene. Tokom poslednje decenije,

Suharto i njegova porodica su bili suočeni sa krivičnom istragom povodom optužbi za kršenje ljudskih prava i korupciju tokom njegove 32-godišnje vladavine. I on i porodica su energično odbacili optužbe. Suharto je optužen za ubijanje i zatvaranje stotina hiljada ljudi i za kradju 35 milijardi dolara. Bivši lider je živeo u izolaciji u centru Džakarte, gotovo deset godina posle povlačenja sa vlasti posle nereda širom zemlje. Medjutim, mnogi Indonežani ga pamte kao lidera koji je učvstio zemlju, razvio ekonomiju i osigurao stabilnost.

Tomo Roto, prodavac testenina, kaže da je srećan što je čuo da je Suharto umro, jer mu je bilo žao što je toliko dugo u bolnici. Kao mnogi Indonežani, on kaže da je Suharto bio dobar čovek i da je život bio lakši tokom njegove vladavine.

Tomo Roto je rekao da su, dok je Suharto bio predsednik, Indonežani bolje živeli i da su siromašni ljudi, kao na primer vozači bicikl-taksija, svi bili srećni. Glavni biograf predsednika Suharta, profesor Robert Elson, sa Univerziteta u Kvinslendu u Australiji, izjavio je da veruje da će mnogi Indonežani žaliti zbog njegove smrti.

XS
SM
MD
LG