Linkovi

Da li će biti doneta odluka o potpisu na Sporazum sa Beogradom?


U ponedeljak se očekuje ozbiljno i opsežno razmatranje dosjea Srbije pred ministrima spoljnih poslova EU. Sudeći prema nacrtu ministarskih zaključaka, nije predvidjeno da se donese odluka o potpisivanju Spoprazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Beogradom, medjutim, osetljivost teme i činjenica da je Srbija tema ministarskog skupa ali, potom, i sastanka evropske Trojke sa zvaničnicima iz Beograda, ostavlja sve opcije otvorenima.

Da li će u ponedeljak biti doneta odluka o potpisu na Sporazum sa Beogradom? Ako odlučuje trenutni stav Holandije, koja insistira da se pre potpisa uhapsi Ratko Mladić, tada je odgovor negativan. Tu je i još uvek važeća nedovoljna ocena saradnje Beograda sa Hagom u izveštaju haških tužitelja. Medjutim, svesni činjenice da demokratske snage u Srbiji, pred drugi krug izbora trebaju evropski poticaj, zagovornici potpisivanja Soporazuma će u Briselu u ponedeljak imati teško oborive argumente, posebno imajući na umu činjenicu da će, izgube li pro-evropske snage izbore, integracija Srbije u evropske strukture doživeti neizvesnu sudbinu.

Sa svoje strane, evropski komesar za proširenje, Oli Ren, ukazuje da je Brisel spreman da podrži Srbiju, i da to već sada, na više načina i čini:

"Mi već činimo dosta praveći put Srbiji da se približi Evropskoj uniji- imamo značajne trgovinske mere da pomognemo Srbiji, imamo značajnu finansijsku pomoć za tu zemlju, upravo smo zaključili sporazum o ublažavanju viznog režima, te započinjemo razgovore o potpunom ukidanju viza. Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju je , tehnički, već spreman da bude potpisan čim se ispune politički uslovi. Očekujem da će se dobro poznati uslovi uskoro ispuniti i da ćemo u kratkom roku potpisati Sporazum".

Iako postoje najave iz nekih medijskih izvora, izveštači iz Brisela ne očekuju da će evropski ministri u ponedeljak doneti odluku o početku civilno-policijske misije na Kosovu- iz sličnih razloga, zbog kojih bi se, ako se desi, mogla doneti odluka o potpisu na Sporazum, mogla bi izostati odluka o misiji- dok ne prodju izbori u Srbiji i ne bude jasniji odnos političkih snaga. Sa druge strane, veruje se da bi evropska misija mogla i trebala da bude koordinirana sa namerom Prištine da u skoro vreme proglasi nezavisnost Kosova. Do tada, očekuju se poruke iz Brisela poput jasnih evropskih perspektiva za Srbiju, kao i za ostatak Balkana.

Ipak, nešto više svetla u evropske namere i odluke doneće ponedeljak i skup ministara nakon kojeg, još iste sedmice, visoki predstavnik EU, Havijer Solana, stavove evropske vlade i predsedništva pojašnjava i brani pred evropskim parlamentarcima.

XS
SM
MD
LG