Linkovi

Feromoni straha koje ljudska bića luče kada osećaju blisku opasnost


Biolozima je odavno poznato da životinje, pa čak i neke biljke, u određenim situacijama luče hemijske supstance zvane feromoni, pomoću kojih komuniciraju sa pripadnicima svoje vrste. Na primer, lučenjem određenog feromona mravi signaliziraju drugim mravima gde ima hrane. Psi i mačke obeležavaju feromonima svoju teritoriju.

Gotovo sve životinje luče feromone u vreme parenja. Ljudi takođe luče feromone koji, na primer, graju veliku ulogu u seksualnoj privlačnosti. Ali postoje i feromoni straha, koje ljudska bića luče u trenucima kada osećaju blisku opasnost. U jednom eksperimentu sprovedenom 2002. godine na Bečkom univrzitetu, ispitanici u jednoj grupi nosili su ispod miške jastučiće dok su gledali neki film strave i užasa. Istovremeno, druga grupa ispitanika gledala je običan dokumentarni film.

Od treće grupe je kasnije traženo da po mirisu jastučića odredi koji film je gledala osoba koja ga je nosila. Većina je uspela da napravi razliku, iako su taj miris nazivali mirisom agresije, a ne mirisom straha. Američka Kopnena vojska sada pokušava da preciznije odredi sastav feromona povezanih sa uznemirenošću i strahom. Istraživači kažu da bi određena koncentracija takvih feromona, primenjena zajedno sa nekim jakim spoljnim nadražajem poput sirene, mogla da natera neprijatelja u panično bekstvo. S druge strane, senzori za feromon straha mogli bi da pokažu ko je manje, a ko više sposoban za određene zadatke.

XS
SM
MD
LG