Linkovi

Jačanje kapaciteta za upravljanje kadrovima i evropske integracije


Završna konferencija projekta „Jačanje kapaciteta za upravljanje kadrovima i evropske integracije” počela je danas u Bečićima. Konferenciji prisustvuje oko 50 zvaničnika crnogorske državne administracije i međunarodnih organizacija.

Reforma državne uprave, kao prioritet u procesu evropskih integracija, zahtijeva značajnu stručnu i finansijsku pomoć, za šta Crna Gora ima podršku više značajnih programa.

To je danas u Bečićima kazala potpredsjednica Vlade Crne Gore za evropske integracije Gordana Đurovć, u uvodnom izlaganju na završnoj konferenciji projekta „Jačanje kapaciteta za upravljanje kadrovima i evropske integracije – PARIM CB“.

Ona je ponovila da za Crnu Goru, u procesu regionalne evaluacije progresa na putu prema Evropskoj uniji, nikad nije bilo prečica, niti političkih ustupaka i poručila da ih neće biti ni ubuduće.

“Opredjeljenost za punu implementaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju potvrdili smo i na prvom sastanku Privremenog odbora, prije par dana u Briselu, kada smo predstavnike Evropske komisije i Savjeta, detaljno izvjestili o realizaciji preuzetih obaveza za uspješan početak sprovođenja Privremenog sporazuma”, istakla je ona.

Da bi se reforma državne uprave kvalitetno dalje sprovodila u skladu sa obavezama iz SSP, da bi svi resori i nova koordinaciona tijela funkcionisala na efikasan način, da bi se dobio kvalitetan i realan Nacionalni program za integraciju, kao i da bi se u rokovima sprovodio, neophodna je kontinuirana tehnička podrška procesu integracija, naglasila je ona.

Đurović je rekla da je i skup u Bečićima prilika je za afirmaciju važnog projekta u ovoj oblasti – PARIM, koji od 2002. godine pruža kontinuiranu podršku Crnoj Gori.

Ona je kazala da je rezultatima PARIM projekta stvorena dobra osnova za buduće projekte jačanja kapaciteta crnogorskih institucija kroz programe IPA, kao i buduću participaciju Crne Gore u programima Zajednice.

XS
SM
MD
LG