Linkovi

Otkrivanjem spomenika obilježena dvogodišnjica željezničke nesreće


Otkrivanjem spomenika na Bioču danas je obilježena dvogodišnjica željezničke nesreće u tom mjestu u kojoj je poginulo 47, a povrijeđeno više od 200 putnika.

Spomenik je, u prisustvu državnih zvaničnika, rodbine i velikog broja građana, otkrio predsjednik Borda direktora Željeznica Crne Gore Miodrag Gomilanović.

Na velikom mermernom spomeniku, na kojem je između imena 47 putnika urezano oko iz kojeg teku tri velike suze, piše “Za sjećanje - Bioče 23.januar 2006”.

Željeznica Crne Gore je na taj nači htjela da se oduži žrtvama pošto je postavljanje male i neugledne spomen-ploče bez imena poginulih na mjesto tragedije prije godinu, izazvalo kritike i ogorčenje rodbine nastradalih.

Čelni ljude države i Željeznice ponovili su da se ne smije zaboraviti na putnike "voza smrti", dok su preživjeli putnici istakli nezadovoljstvo odnosom nadležnih.

Vijenac žrtvama položio je i predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, koji je naveo da briga o porodicama nastradalih mora biti stalna.

Predsjednik Udruženja “Voz neprebola” Vesko Vlahović naveo je da "ne bi smjelo da izblijedi sjećanje onih koji su se nakon nesreće zaklinjali da neće zaboraviti najstrašniju od svih lekcija iz novije crnogorske istorije, a naročito žrtve te tragedije".

"Akteri ove nesreće zaslužuju da nadležni imaju odgovoran odnos prema njima. Sada predstoji velika borba za žive, odnosno njihovo liječenje, oporavak, školovanje, rehabilitaciju i zapošljavanje”, kazao je Vlahović.

Sudski proces za ovu nesreću okončan je 10. decembra prošle godine. Mašinovođa voza Slobodan Drobnjak osuđen je na šest godina zatvora, dok su ostali optuženi oslobođeni.

XS
SM
MD
LG