Linkovi

U Davosu u Švajcarskoj otvoren godišnji skup političkih i ekonomskih lidera


U Davosu u Švajcarskoj, danas je otvoren Svetski ekonomski forum, godišnji skup političkih i ekonomskih lidera. Potpredsednik ovogodišnjeg skupa, Dejvid O’Rajli, na prvoj konferenciji za novinare, izrazio je različite poglede na budućnost ekonomije i nepostojanost finnsijskog tržišta. O’Rajli, inače direktor kompanije «Ševron oil», kaže da strahovanje od globalne recesije nije opravdano.

«Ekonomija Sjedinjenih Država će ojačati, možda čak i brže nego što se očekuje. To je prilično velika i elastična ekonomija. Takođe sam sklon da se saglasim da ona neće uticati na ostatak planete, bar ne u većoj meri nego što se to događalo u prošlosti.»

O’Rajli je napomenuo da mediji pridaju preveliku pažnju sadašnjem komešanju. Kej Vi Kamat, predsednik indijske banke AjSiAjSiAj, kaže da pad akcija na berzi koji je pre dve nedelje počeo u Sjedinjenim Državama, nije imao veliki uticaj na Indiju.

«Rekao bih da u određenom smislu, barem iz perspektive Indije, još ne vidimo bilo kakav znatniji uticaj. Mada je još rano za donošenje zaključaka.»

Američki bankar koji kopredsedava ovogodišnjim forumom, Džems Dajmon, izvršni je direktor banke «Džej Pi Morgan Čejz» u Njujorku.

«Proteklih stotinu godina imamo finansijske krize u svetskoj privredi svakih pet godina. Te krize imaju različitu prirodu i različite uzroke. I sve su bile prebrođene.»

Fred Bergsten, predsednik jedne agencije za ekonomska istraživanja u Vašingtonu, kaže da je teško pretpostaviti da će ove godine doći do globalne recesije – s obzirom da sve razvijenije privrede Kine i Indije nisu preterano zavisne od izvoza na američko tržište. Bivši britanski premijer Toni Bler je rekao da očekuje da se ovaj skup usredsredi na dalje integrisanje dinamične istočne u južne Azije u svetsku ekonomiju.

«Rasprava u Davosu sada ima potpuno novu dimenziju koja je u velikoj meri usredsređena na ulogu Kine i ulogu Indije i, takođe, na druge ekonomije koje se pomaljaju.»

Bler je zaključio da se globalna moć prebacuje na istočnu i južnu Aziju.

XS
SM
MD
LG