Linkovi

Podignut ton i oštre riječi obilježile TV debatu demokratskih kandidata


Tri kandidata za demokratsku predsedničku nominaciju učestvovala su u debati, koju je iz Mrtl Biča u Južnoj Karolini prenosila televizijska mreža CNN, uz sponzorstvo Instituta koji su osnovali afro-američki zakonodavci u Kongresu. Debatu je obilježila oštra razmjena riječi senatora Hilari Klinton i Baraka Obame, favorita na primarnim izborima u toj državi, 26. januara.

Varnice dva vodeća kandidata počele su da sijevaju već na početku dvočasovne debate, nakon izjave Hilari Klinton da su komentari senatora Obame izneseni u intervjuu za novine u Renou, išli u prilog republikancima.

Klinton: U razgovoru sa uredništvom dnevnog lista u Renou, rekao si dvije različite stvari, pročitala sam transkript. Rekao si da je Ronald Regan bio reformator. Ja nisam pominjala njegovo ime.

Obama: Ali tvoj muž jeste.

Klinton: On nije ovdje, već ja.

Obama: Ponekada je teško reći ko mi je protivnik.

Obama je istakao da je o Ronaldu Reganu govorio kao o refomatoru kada je u pitanju američka politika, odbacujući optužbe da ga je hvalio zbog republikanskih ideja.

Takođe je protestovao zbog toga što je "suprug senatorke Klinton, Bil, pogrešno predstavio njegov stav o ratu u Iraku".

Dva kandidata sukobila su se i u vezi sa radnim iskustvom.

Obama je u jednom trenutku optužio Hilari Klinton da je kao advokat bila član odbora Volmarta, dok je on na ulicama Čikaga radio sa siromašnim ljudima. Klintonova je, međutim, uzvratila opaskom da je senator iz Ilinoisa radio za kriminalne klanove upravo u Čikagu.

Treći kandidat, senator Džon Edvards, je kritikovao retoriku svojih suparnika.

«Koliko djece će dobiti zdravstveno osiguranje kao rezultat vaše svađe? Koliko će ljudi imati pristup obrazovanju? Koliko djece će ići na koledž?», pitao je Edvards.

U drugom dijelu debate, kandidati su tokom više neformalne rasprave, govorili o ekonomiji, zdravstvenom osiguranju i ratu u Iraku. Dok su i Klintonova i Edvards saopštili da bi povukli američke trupe iz Iraka, Obama je naveo da bi bio "isto toliko pažljiv kada je u pitanju povlačenje koliko smo bili nepažljivi kada smo došli u Irak".

S obzirom na to da je debata bila organizovana na nacionalni praznik, Dan Martina Lutera Kinga, posljednje pitanje za sva tri kandidata bilo je: koga bi čuveni borac za građanska prava podržao da je danas živ?

Džon Edvards istakao je da je podignut na jugu, te da podržava građanska prava.

Barak Obama ne smatra da bi King podržao bilo kog kandidata, već korjenite promjene, dok je senatorka Klinton naglasila da je zemlja najjača kada njeni politički lideri ističu vrijednosti za koje se zalagao Pokret za zaštitu građanskih prava.

Skoro polovina glasača Demokratske stranke u Južnoj Karolini su Afro-amerikanci i istraživanja javnog mnjenja pokazuju da je senator Obama u prednosti. Hilari Klinton je međutim takođe popularna među afro-američkim biračima, posebno ženama.

Nakon demokratskih primarnih izbora u južnoj Karolini u subotu, slijedi glasanje na Floridi 29. januara, gdje snage odmjeravaju samo republikanci. Petog februara, na takozvani «super utorak», izjašnjavaće se birači iz 22 savezne države.

XS
SM
MD
LG