Linkovi

Nemačka u poslednje vreme pokušava da dostigne energetsku nezavisnost


Nemačka u poslednje vreme pokušava da dostigne energetsku nezavisnost, uglavnom razvijajući alternativne izvore energije. Jedan od razloga je to što ta zemlja uvozi trećinu gasa i 20 odsto naftnih zaliha iz Rusije, koja pokazuje spremnost da naftu koristi kao političko oružje.

Vetrenjače, neizostavni deo pejzaža ruralne Nemačke, u pojedinim područjima proizvode i do 20 odsto struje koja se koristi u nemačkoj energetskoj mreži. Inžinjer Hendrik Size kaže da jedna vetrenjača, kada su povoljne vremenske prilike, može da proizvede 20 hiljada kilovata struje za sat. Nemačka je počela da ulaže značajna sredstva u alternativne izvore energije kako bi ispunila zahteve iz kjoto protokola i već je uspela da smanji emisiju ugljen dioksida za 10 odsto, zahvaljujući delom i subvencioniranju kompanija koje su spremne da ulažu u nove tehnologije. Hauke Egers-Mohman iz kompanije Notus Energy, koja izradjuje vetrenjače, kaže da im je vlada garantovala fiksnu cenu alternativne energije u narednih deset godina.

Vlada je sa fiksnim cijenama podržala ne samo proizvodnju energije vetra, već i druge oblike energije, tako da su privatne kompanije bile u mogućnosti da razvijaju i sprovode druge projekte-kaže Mohman. Vladine subvencije pomogle su kompanijama da razviju nove tehnologije u periodu kada su cene nafte i gasa bile relativno niske, taka da sada, kada su cene goriva rekordno visoke, Nemačka profitira dvostruko-proizvodi jeftinu alternativnu energiju i prodaje tehnologiju proizvodnje širom sveta.

Jedan od uspešnih primera je kompanija Puralabe, koja reciklira ulje iz otpada i proizvodi čisto mašinsko ulje, gorivo i gas. Proces je otkriven u Americi, ali razvijen u Nemačkoj jer je ta zemlja garantovala isplativost investicije. Ta kompanija sada planira da otvori fabriku za reciklažu ulja u Sjedinjenim Državama. Andres Šupel iz Puralabea, kaže da su investicije u energetske tehnologije koje ne ugrožavaju životnu sredinu ekonomski isplative.

Mi jesmo poslovni ljudi, ali poslujemo na tržistu sa smanjenim resursima. Svi u svetu znaju da ne mogu živeti kao u proteklih dvadeset godina-ističe Šupel. Nemačka je međutim jos daleko od energetske nezavisnosti, jer prema tvrdnjama Suzan Droge iz instituta za međunarodne i bezbednosne poslove, nema dovoljno vetra i sunca kako bi se zadovoljile potrebe zemlje.

Mislim da možemo povećati procenat upotrebe alternativnih izvora, ali nećemo postati nezavisni. To je san. Uvijek ćemo zavisiti od uvoza-smatra Droge, ističući da bi zemlja trebalo da nastavi da razvija domaće alternativne tehnologije i u isto vreme oslanja se na međunarodne snabdjevače, kako bi obezbedila dovoljnu količinu energije.

XS
SM
MD
LG