Linkovi

Predsednički izbori u Srbiji: Tomislav Nikolić i Boris Tadić u drugom krugu


Kandidat Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić osvojio je 39,4 odsto, odnosno 1.610.000 glasova, konačna je procena CESID-a na osnovu 80 odsto reprezentativnog uzorka. Kandidat Demokratske stranke i aktuelni predsednik Srbije Boris Tadić osvojio je 35,4 odsto, odnosno 1.450.000 glasova na današnjim predsedničkim izborima.

Zoran Lučić iz CESID-a saopštio je na konferenciji za novinare da je, prema toj proceni, kandidat Nove Srbije Velimir Ilić ovojio 7,6 odsto, odnosno 310.000 glasova. Kandidat Socijalističke partije Srbije Milutin Mrkonjić 6,0 odsto, odnosno 245.000 glasova, a kandidat Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović 5,6 odsto, odnosno 230.000 glasova.

Ištvan Pastor dobio je 2,2 odsto (89.300), Milanka Karić 1,0 odsto (40.370), Marijan Rističević 0,4 (18.240) i Jugoslav Dobričanin 0,3 (12.366 glasova).

CESID-ova procena rezultat po regionima:

Centralna Srbija: Nikolić 39,4, Tadić 33, Ilić 12, Mrkonjić 6,9, Jovanović 4,7 i Pastor 0,2 odsto.

Beograd: Nikolić 38,4, Tadić 40,2 odsto, Ilić 4,7, Mrkonjić 5,6, Jovanović 7,1 i Pastor 0,1 odsto.

Vojvodina: Nikolić 39,6 odsto, Tadić 36,4, Ilić 2,4, Mrkonjić 5,1, Jovanović 5,8 i Pastor 7,7 odsto.

Kosovo: Nikolić 54,6 odsto, Tadić 27,6, Ilić 9, Mrkonjić 5,9, Jovanović 0,4 i Pastor 0,1 odsto.

Na današnjim predsedničkim izborima u Srbiji zabeležen je najveći odziv na izborima za predsednika održanim od 2000. godine. Prema podacima Centra za slobodne izbore i demokratiju (CESID), u Srbiji je danas do 19 sati glasalo 58,2 odsto birača, odnosno oko 3,9 miliona gradjana.

Najviši odziv do današnjih izbora zabeležen je u prvom krugu predsedničkih izbora 29. septembra 2002. godine, kada je glasalo 55,5 odsto birača. Ti izbori nisu uspeli, jer je u drugom krugu 13. oktobra 2002. godine glasalo 45,46 odsto birača. Tada je na snazi bila zakonska odredba po kojoj izbori nisu uspešni ako je odziv ispod 50 odsto upisanih birača. U drugom krugu predsedničkih izbora 27. juna 2004. godine glasalo je 53,24 odsto birača, a na njima je pobedio Boris Tadić. U prvom izbornom krugu, održanom 13. juna 2004. godine, odziv je bio 47,76 odsto.

Od 2000. godine još dve izborne runde bile su neuspešne, zbog tadašnjeg obaveznog cenzusa od 50 odsto plus jedan glas. Na izborima za predsednika Srbije 8. decembra 2002. godine glasalo je 45,17 odsto birača, a najniži odziv od 2000. godine zabeležen je 16. novembra 2003. godine, kada je glasalo 38,79 odsto birača.


Nikolić: Srbija pokazala da želi promene

Predsednički kandidat Srpske radikalne stranke (SRS) Tomislav Nikolić ocenio je da je današnjim izborima Srbija pokazala da želi promene i da se današnji dan može nazvati "danom punim demokratije". Nikolić je ocenio da je izborni rezultat koji je postigao veoma dobra osnova za pobedu u drugom krugu i pozvao gradjane da u velikom broju izadju i 3. februara i donesu Srbiji promene.

Nikolić je čestitao protivkandidatima na fer kampanji i poručio da on ni u drugom krugu neće loše govoriti o njima, jer želi da ujedini Srbiju.

"Kampanja je bila teška, ali stvorili smo osnovu za pobedu u drugom krugu i čeka nas mnogo posla i rada. Nećemo odustati, nikad nismo bili bliže tako željenim promenama", rekao je Nikolić.

Predsednički kandidat radikala je ocenio da se Srbija kao država uspravlja i da je niko ne može zaustaviti u tome, jer u suprotnom, kako je rekao, od Srbije neće biti ništa. Nikolić je kratko obraćanje novinarima završio rečima da ima mnogo posla i da ide da se priprema za drugi krug izbora, a da će na pitanja novinara odgovarati sutra. Zajedno sa Nikolićem bila je pobednica prošlogodišnje "Evrovizije" Marija Šerifović.

Tadić ubedjen u pobedu u drugom krugu

Predsednik Srbije i kandidat Demokratske stranke na današnjim predsedničkim izborima Boris Tadić izrazio je uverenje da će pobediti u drugom krugu izbora 3. februara.

"Sa velikim optimizmom gledam u drugi krug i ubedjen sam u pobedu na kraju ovih predsedničkih izbora", rekao je Tadić u sedištu Demokratske stranke u Beogradu u prvom veccerašnjem obraćanju javnosti.

Zvaničnici EU: Prerano za ocenu izbora u Srbiji

Zvaničnici Evropske unije večeras nisu bili spremni da daju bilo kakve ocene prvih rezultata današnjih predsedničkih izbora u Srbiji, naglašavajući da se moraju sačekati
jasnija i prva zvanična saznanja o tome kako su glasali srpski gradjani. Kristina Galjak, portparolka visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijera Solane, rekla je da je prerano da se na temelju prvih rezultata daju preciznije ocene ishoda izbora. To će biti učinjeno tek pošto budu objavljeni mnogo pouzdaniji i neki zvanični rezultati, rekla je Galjakova.

Vučetić: U drugom krugu će odlučiti podrška DSS/NS

Bivši predsednik Ustavnog suda Srbije Slobodan Vučetić i analitičar Vladimir Goati ocenili su da rezultati današnjih izbora za predsednika Srbije predstavljaju reprizu izbora održanih 2004. godine. Vučetić je na konferenciji za novinare u Medija centru istakao da rezultati odgovaraju snazi koju Demokratska stranka (DS) i Srpska radikalna stranka (SRS) imaju u parlamentui istakao da će u drugom krugu "tas na vagi" biti ponašsanje glasača Nove Srbije i Demokratske stranke Srbije premijera Vojislava Koštunice. On je izrazio očekivanje da će te stranke 3. februara podržati svog koalicionog partnera u vladi i da će pobediti kandidat DS-a, aktuelni šef države Boris Tadić.

Goati je istakao da su mnogi gradjani u prvom krugu glašali stateški i da su svoj glas dali onima koji su imali šanse da pobede. On je podsetio da je kandidat SRS-a Tomislav Nikolić i na prethodnim predsedničkim izborima imao prednost u prvom krugu, ali da je pobedio Tadić.

Svilanović: Koštunica će odlučiti pobednika izbora

Bivši ministar spoljnih poslova Goran Svilanović izjavio je večeras da će premijer Vojislav Koštunica odlučiti ko će biti predsednik Srbije.

"Mislim da će Koštunica u drugom krugu izbora podržati kandidata Demokratske stranke Borisa Tadića i ta podrška je ključna", rekao je Svilanović povodom današnjeg
prvog kruga predsedničkih izbora u Srbiji.

Svilanović je rekao daje Koštunica od 2000. godine nezamenljiva politička figura u Srbiji.

XS
SM
MD
LG