Linkovi

Završen zatvoreni sastanak o statusu Kosova na Brdu kod Kranja


Na Brdu kod Kranja večeras je završen sastanak predsedavajuće Evropskoj uniji Slovenije sa članicama Kontakt grupe iz EU za Kosovo posvećen situaciji u toj srpskoj pokrajini.

Na sastanku su, pored domaćina, slovenačkog ministra inostranih poslova Dimitrija Rupela, učestvovale i njegove kolege iz Velike Britanije Dejvid Miliband, Francuske Bernar Kušner i Italije Masimo D'Alema.

Učestvovali su i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana i evropski komesar za proširenje Oli Ren. Kako je prethodno najavljeno, učesnici sastanka trebalo je da razgovaraju i o eventualnom upućivanju mirovne misije EU na Kosovo.

Sastanak je održan iza zatvorenih vrata, a na Brdu kod Kranja nije bio otvoren ni medjunarodnih pres centar, a izostalo je i prethodno najavljeno saopštenje za javnost.

Ministrima i zvaničnicima Evropske unije pred sastanak na Brdu kod Kranja na kome će se, između ostalog, razgovarati o Kosovu i evropskim integracijama Srbije, iz Beograda upućena jedna poruka.

Osamnaest nevladinih organizacija apelovalo je na Evropsku uniju da što pre potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom, jer je to jedini način da se spreče nedemokratske i kvazi-demokratske snage da ponovo izoluju zemlju. Budući da su iscrpljene sve mogućnosti da se utiče na pozitivan razvoj u Srbiji, verujemo da bi ranije potpisivanje Sporazuma stvorilo uslove za jačanje proevropskih snaga u zemlji, kaže se u apelu nevladinih organizacija i ističe da bi današnja antievropska politika u Srbiji mogla da omete demokratsku stabilizaciju zapadnog Balkana i integraciju čitavog regiona u evropske procese.

Nevladine organizacije smatraju da je politička elita nesposobna da usmeri zemlju na put ka evropskim integracijama, iako 70 odsto građana Srbije veruje da je budućnost Srbije u Evropskoj uniji i naglašava da bi svako odlaganje potpisivanje Sporazuma samo išlo na ruku konzervativnih i nacionalističkih snaga koje zemlju vode ka samoizolaciji i daleko od vladavine prava i odgovornosti. U poruci upućenoj zvančnicima Unije, nevladine organizacije ističu da je Srbiji potreban okvir kakav je Sporazum o pridruživanju u kojem će građansko društvo, istinski demokratske političke snage i poslovni svet koji teži slobodnom tržištu moći efikasno da rade kako bi pokrenuli zemlju i građane ka nepovratnom demokratskom razvoju.

XS
SM
MD
LG