Linkovi

Kairo: Egipat otkazao pregovore sa zvaničnicima Evropske unije


Egipat je otkazao političke pregovore sa visokim zvaničnicima Evropske unije, zbog toga što je Evropski parlament rezolucijom kritikova stanje zaštite ljudskih prava u toj zemlji, objavilo je danas egipatsko ministarstvo inostranih poslova.

“U svetlu negativne reakcije koju je izazvala nedavna rezolucija Evropskoga parlamenta, i napete atmosfere koju je ona stvorila, egipatska strana obavestila je Evropsku komisiju da bi sastanak i političke konsultacije dve strana sada bili neprikladni", kaže se u saopštenju ministarstva.

Reč je o dvodnevnom sastanku egipatskog i pododbora EU za politička pitanja, koji je trebalo da počne u sredu. Evropskom rezolucijom, koja je doneta u četvrtak, egipatska vlada se poziva “da prekine sve oblike zastrašivanja, sudske mere i pritvaranje novinara, i uopšte svih aktivista i zaštitnika ljudskih prava".

Rezolucija je izazvala negativne reakcije egipatske vlade i parlamenta. Ministarstvo je reagovalo optužbom za diskriminaciju verskih i etničkih manjina u Europi.

XS
SM
MD
LG