Linkovi

EU: 30. januara počinje pregovore o ukidanju viza sa Srbijom


Evropska komisija odlučila je danas da 30.januara pokrene dijalog s vlastima u Beogradu o potpunom ukidanju viza za putovanja gradjana Srbije u Evropsku uniju. Evropski komesar za pravosudje i unutrašnje poslove Franko Fratini je dao uputstva nadležnim telima Evropske komisije da sa srpskim vlastima 30. januara u Beogradu pokrene dijalog na tehničkom nivou, saopštio je Fratinijev portparol Frizo Rskam Abing.

On je predočio da će taj dijalog omogućiti dvema stranama da "utvrde ključna područja za delovanje, kao što su ilegalna imigracija, javni red i bezbednost". Moguće je da epilog tog dijaloga bude utvrdjivanje spiska uslova koje srpske vlasti moraju ispuniti za dobijanje bezviznog režima EU za srpske žitelje koji putuju u Uniju, istakao je Fratinijev predstavnik za štampu. Komesar Fratini je saopštio da je "taj dijalog opipljiv dokaz političke posvećenosti sprovodjenju obaveza koje je preuzela Evropska unija", naglasivši da to potvrdjuje evropsku perspektivu Srbije.

On je rekao i da su tehničke pripreme stručnjaka Evropske komisije i vlade u Beogradu dovoljno odmakle, tako da je doneo odluku o "strukturnom dijalogu" s Beogradom koji treba da omogući i bolji nadzor budućeg sporazuma i mera za slobodno putovanje gradjana Srbije u EU.

Frizo Raskom Abing je takodje istakao da komesar Fratini i Evropska komisija sa zadovoljstvom primaju na znanje da će Srbija uvesti biometrijske pasoše od marta ove godine, dodao je on. Fratinijev portparol je podsetio na to da je od 1.januara već stupio na snagu sporazum o viznim olakšicama za putovanja srpskih državljana u EU. Frizo Raskom Abing je ocenio da je to veoma važan, "pa i verovatno istorijski trenutak" za jačanje odnosa EU-Srbija i neposrednog dijaloga medju njihovim gradjanima.

XS
SM
MD
LG