Linkovi

Serž Bramerc nema nove elemente za Srbiju, EU spremna za SSP


Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc je danas u Briselu stavio do znanja da će u februaru putovati u Beograd i da zasad neće davati novi izveštaj o saradnji Srbije s Haškim sudom, osim ako za to ne bude dodatnih elemenata.

Bramerc je to preneo visokom predstavniku Evropske unije Havijeru Solani, precizirajući da na snazi ostaje ono što je raniji tužilac Karla del onte prenela u decembru Savetu bezbednosti UN, rekla je novinarima Bramercova predstavnica za štampu Olga Kavran. Solanin portparol Kristina Galjak je saopštila da je visoki predstavnik EU Bramercu ponovo istakao punu podršku Unije Haškom sudu i naglasio da je "puna saradnja zemalja zapadnog Balkana ključni sastavni deo politike EU prema tom regionu".

Zvaničnici su precizirali da je sve potpuno spremno za potpisivanje sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU sa Srbijom i da je sad političko pitanje o kojem će svakako razgovarati šefovi diplomatija Unije 28. januara u Briselu, da li taj sporazum može biti potpisan ili ne. Za to je nužan jednoglasan politički stav svih članica EU, a medju njima ima različitih vidjenja šta tačno mora da znači "puna saradnja Beograda s Haškim sudom, odnosno da li ta saradnja mora potpuno izaći na videlo".

Neke članice EU, kako je predočeno, "jasno kažu da puna saradnja mora značiti da je optuženi Ratko Mladić u Hagu". Drugi punu saradnju s tribunalom u Hagu takodje označavaju kao potpuno ispunjavanje uslova, ali smatraju da postignuta puna saradnja ne mora biti data odmah i na uvid javnosti, već blagovremeno kasnije. Funkcioneri EU su ukazali na predvidjeni susret ministarske "trojke" EU sa šefom srpske diplomatije Vukom Jeremićem 28. januara i najavili da će tad svakako ministri EU dati odredjenu poruku Srbiji. Kristina Galjak je, takodje, ukazala na to da je Solana ovih dana ponovio da želi da se "što je pre moguće potpiše sporazum sa Srbijom, koja je zemlja od ključne važnosti, s tim da uslovi za to budu ispunjeni".

XS
SM
MD
LG