Linkovi

Naučnici ponovo skreću pažnju na povećano otapanje leda na Antarktiku


Naučnici ponovo skreću pažnju na povećano otapanje leda, na kopnu i na morima, ovog puta na Antarktiku, za koji se nekada verovalo da neće biti znatnije pogođen porastom globalne temperature.

Prema najnovijem izveštaju koji je objavljen u elektronskom magazinu Nature, količina leda na Antarktiku se u poslednjih 10 godina znatno smanjila uprkos stagniranju temperature vazduha.

Stručnjak a klimatske uslove u NASI Džej Zuali, je pre objavljivanja novih informacija o Antarktiku, komentarisao rast nivoa mora.

«Nivo mora raste brzinom od 40 cm na svakih 100 godina, što je dva puta više nego što smo mislili da će biti pre 10-ak godina. Dakle, iako klima ostane ista, nivo mora će nastaviti da raste,» objašnjava on.

Antarktik je najhladnije mesto na planeti na kome se nalazi oko 90 odsto svetskog leda. U novim istraživanjima koja se uglavnom obavljaju prikupljanjem podataka preko satelita, beleži se novi izvor topljenja leda i rasta nivoa mora.

«40 centimetara je značajni rast, i za to su uglavnom zaslužni mali glečeri. Neki dolaze sa Grenlanda, drugi su sa Antarktika, ali najveći problem predstavlja porast temperature okeana. Oba ta faktora, dakle topljenje leda i zagrevanje okeana, će prouzrokovati još brži porast nivoa mora. Plašim se da ćemo do kraja stoleća doživeti i rast od dva ili više metara,» kaže Zuali.

Autori nove studije o Antarktiku navode da je topljenje najverovatnije podstaknuto promenama u okeanu o kojima se malo zna. Oni dodaju da se ono što su pronašli na Antarktiku poklapa sa situacijom u kojoj su i druge oblasti prekrivene glečerima – otapanje leda mnogo većom brzinom nego što se pretpostavljalo.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG