Linkovi

Mnogi zaposleni Amerikanci ne mogu da priušte zdravstveno osiguranje


U Sjedinjenim Državama političari se bave reformom zdravstvenog sistema i na državnom i na federalnom nivou. Rešavanje tog pitanja postalo je hitno u svim državama zato što mnogi zaposleni Amerikanci ne mogu da priušte osiguranje koje im omogućava pristup lekarima, bolnicama i lekovima.

Amerikanci generalno imaju sistem zdravstvene zaštite koji znači - plati kada odeš kod lekara. Odete kod lekara i platite za uslugu. Zdravstveno osiguranje preko poslodavca pokriva većinu troškova. Medjutim, kako premije za osiguranje rastu, mnogi poslodavci smanjuju beneficije koje nude ili kao opciju nude jedinstveno osiguranje. I mnogi Amerikanci ustanovili su da treba da potroše većinu svojih prihoda na medicinske troškove.

Neki stručnjaci za zdravstvenu zaštitu smatraju servis, koji je ponudjen za oko milion veterana američke vojske kao model koji bi mogao da bude ponudjen svim Amerikancima. Kvalifikovani veterani dobijaju zdravstvenu negu koju američka vlada pruža i plaća. A, stručnjaci kažu da je to jedan od najboljih sistema u zemlji. U zdravstvenoj administraciji za veterane, svi medicinski kartoni čuvaju se elektronski. Samo nekoliko privatnih bolnica u Sjedinjenim Državama to radi, tako da je često potrebno da testovi budu ponovljeni zato što lekari ne mogu da vide rezultate prethodnih testova. Doktor Ros Flečer iz Zdravstvene administracije za veterane kaže da je karton svakog pacijenta dostupan isto kao i kompjuter.

«Mogu da vidim rezultate svakog merenja krvnog pritiska u našoj bolnici ili u klinikama,» kaže on.

Lekari mogu da stave rentgenske snimke u kompjuter, a pacijenti nose identifikacione narukvice sa njihovim slikama i barkodovima koji sadrže podatke o svim tretmanima i predupredjuju medicinske greške.

Nedavne studije i neki stručnjaci za zdravstvenu negu postavili su Zdravstvenu administraciju veterana na prvo mesto zdravstvenih sistema u Sjedinjenim Državama, po malom broju medicinskih grešaka, efikasnim tretmanima, niskim troškovima i ocenama usluga od strane pacijenata. Džesi Grin je veteran iz Vijetnamskog rata koji odlazi u bolnicu za veterane u državi Nju Hempšir.

«Ovde zaista vode dobru brigu o meni, odnosno super dobru brigu,» kaže on.

Neki stručnjaci za zdravstvenu zaštitu kažu da je Zdravstvena administracija za veterane jedan od modela koji bi američki političari i javnost, trebalo da razmotre.

XS
SM
MD
LG