Linkovi

Evropska unija poziva Mihaila Sakašvilija na dijalog s opozicijom


Evropska unija pozvala je Mihaila Sakašvilija da započne dijalog sa opozicijom koja osporava njegovu pobedu na predsedničkim izborima održanim 5. januara u Gruziji.

"Došao je trenutak da se narod ujedini. U potpunosti podržavam razgovore sa opozicijom i predstavnicima gradjanskog društva", navodi se u saopštenju visokog predstavnika EU za spoljnu politiku Havijera Solane.

Solana je dodao da je "veoma važno da se stvore dobri uslovi uoči održavanja parlamentarnih izbora na proleće", dodajući da je EU spremna da u tome pruži pomoć Gruziji.

Sakašvili, koji je na vlasti od 2003. godine, ponovo je pobedio na predsedničkim izborima, ali opozicija osporava izborni rezultat. Prema konačnim zvaničnim rezultatima izbora, koji su objavljeni 13. januara, Sakašvili je osvojio 53,47 odsto glasova, dok je glavni opozicioni kandidat Levan Gačečiladze osvojio 25,67 odsto glasova.

Gačečiladze i njegove pristalice odbacili su zvanične rezultate i optužili vlast da je falsifikovala. Oni su rekli i da bi se izbornim zvaničnicima moralo suditi i zatražili ponavljanje drugog kruga izbora, u kome bi učestvovali Sakašvili i Gačečiladze.

XS
SM
MD
LG