Linkovi

Staford: Evropska unija zazire od bilo kakvih koraka bez mandata UN


“Kakav razvoj dogadjaja se može očekivati u slučaju da Kosovo proglasi nezavisnost” bilo je prvo pitanje koje je naš saradnik Branko Mikašinović postavio stručnjaku za Balkan i profesoru bezbednosne politike na Nacionalnom vojnom koledžu, Roju Stafordu.

Staford: Premijer Kosova Hašim Tači je rekao da će nezavisnost biti proglašena za nekoliko nedelja, ali da on neće preduzeti jednostranu akciju i da će je koordinisati sa Evropskom nijom i SAD. To znači da je on predan ideji proglašenja nezavisnosti u budućnosti, što ustvari odražava i želju većinskog stanovništva te pokrajine. Kakve bi mogle da budu posledice toga? Moglo bi da se postavi pitanje zapadne Makedonije s obzirom na veliku albansku populaciju i njenu raniju angažovanost u konfliktu na Kosovu. Zatim imate problem sa albanskim stanovništvom na jugu Srbije, kao i pitanje Republike Srpske ako Kosovo proglasi nezavisnost. Drugim rečimo, to su sve stvari pod znakom pitanja i zbog toga delimično imate i zastoj u procesu donošenja odluke o statusu Kosova kako u Prištini, tako i u Briselu i Vašingtonu, u svetlu razradjivanja ideja kako sprečiti nepoželjan razvoj dogadjaja u tim problematičnim regionima.

Glas Amerike: Da li bi nezavisnost Kosova mogla da izazove dalji rascep u samoj Evropskoj uniji, kao i izmedju EU i Rusije i SAD i Rusije?

Staford: Rascep već postoji. Naime, na sastanku Saveta Evropske unije u decembru, koji je bio skoro potpuno posvećen Kosovu, članice EU su nagovestile da će preuzeti misiju od UNMIK-a, uključujući i policijsku misiju na Kosovu, ali nisu postigle konačnu odluku. Medjutim, unutar Evropske unije postoje ozbiljne podele: zemlje sa velkim etničkim manjinam, kao što su Slovačka, Rumunija, Kipar, Španija, i druge strahuju od negativnih posledica eventualne nezavisnosti Kosova. Evropska unija zazire od bilo kakvih koraka bez mandata Ujedinjenih nacija, do čega neće doći. Drugi aspekt podele u EU se odnosi na iznalaženje nekog legaliteta za preuzimanje mandata od UNMIK-a. Pored toga, Evropska unija je odložila bilo kakvu odluku o statusu Kosovo do posle druge runde izbora u Srbiji. Što se tiče SAD i Evropske unije tu imate manji rascep u ovom momentu, ali bi on mogao da se poveća ako se prodube razlike u gledištima. Razlike u gledištima sa Rusijom i dalje postoje i sumnjam da jedna ili druga strana mogu da približe svoje stavove o tom pitanju.

Glas Amerike: Ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić rekao je u intervjuu nemačkom časopisu ” Der Špigel” da je podela Kosova moguća, iako je Srbija ne želi?

Staford: To je već de-fakto situacija u pogledu severnog dela Kosova, odnosno severno od reke Ibra, koji je u rukama Srba. Ta oblast koristi srpski dinar, srpski bankarski sistem, itd., i mada su i Trojka i Kontakt grupa, kao i Beograd i Priština kategorično odbacili svaku podelu Kosova, mislim da je realnost na terenu drugačija. Takva de-fakto podela bi mogla da tokom vremena postane de-jure i u najmnju ruku jedan od novih zamrznutih evropskih konflikata. Medjutim, ne verujem da bi Kfor ili evropska policija pokušali da zadrže Srbe severno od Ibra, mada Beograd ima pretenzije i na Metohiju, a Priština priželjkuje celo Kosovo.

Glas Amerike: Ako Kosovo proglasi nezavisnost, koju bi prihvatili Vašingon i neke zemlje EU, da li bi to uticalo na ekonomske odnose Beograda sa Zapadom?

Staford: Sve to zavise od reagovanja Beograda na nezavisnost Kosova. Da li će Beograd prekinuti odnose sa kljičnim zemljama Evropske unije koje bi priznale nezavisnost Kosova, ako do toga dodje, to bi svakako imalo značjan uticaj na ekonomske odnose sa EU. I mada je Rusija najvažniji ekonomski partner Srbije u pogled uvoza, u poglede izvoza to je EU. Druga stvar je pitanje članstva u Evropskoj uniji. U slučaju nezavisnosti Kosova, Koštunica se protivi članstvu u Evropskoj uniji, dok Tadić smatra da se mora saradjivati sa EU i biti realan. Medjutim, ako Beograd nakon proglašenja nezavisnosti Kosova zatvori adminstrativnu granicu prema pokrajini, koja u značajnoj meri zavisi od uvoza iz Srbije, posebno u pogledu električne energija, to bi moglo da doprinese pogoršanju ekonomske situacije na Kosovu.

XS
SM
MD
LG