Linkovi

Mnoge vrste krema za izbeljivanje kože dostupni u prodavnicama


Izbeljivanje kože odavno je česta praksa širom Afrike, Azije i na drugim mestima gde svetlija koža može da znači bolje šanse za dobijanje posla ili bolji brak. Hemikalije u kremama i sapunima onemogućavaju prirodni proces koji koži daje boju. Dermatolozi kažu da takva praksa postaje sve opasnija kako su hemikalije sve reaktivnije, a njihova upotreba rasprostranjena.

Mnoge vrste krema za izbeljianje kože, dostupni su u prodavnicama, apotekama i salonima za lepotu širom sveta. U prestonici Senegala, Dakaru, žena koja je želela da ostane anonimna, pati zbog oštećenja kože na nozi, stopalu i licu. Ona je zatražila pomoć u ordinaciji dermatologa Fatime Li. Njeni nokti su pocrneli od hemikalija koje je koristila kako bi svoju kožu učinila svetlijom. Ona kaže da je želela da izgleda atraktivno.

«Da bih bila lepša. Da to je u pitanju.»

Sada, sa infekcijama i komplikacijama , ona kaže da ponovo počinje da smatra da je tamna koža lepa.

«Lepa je zato što je retka. Mnoge žene izbeljuju svoju kožu ovde u Senegalu».

Doktorka Li kaže da je upotreba preparata za izbeljivanje kože rasprostranjena u svim segmentima društva.

«To utiče na celu populaciju, obrazovane žene, neobrazovane, od nižih do viših slojeva društva, utiče na sve».

Li kaže da su hemikalije u današnje vreme sve jače i da sve više pacijenata dolazi u njenu ordinaciju zbog infekcije, ozbiljnih osipa i trajne dekolorizacije kože. Vodeći dermatolozi kažu da je taj trend takodje prisutan u ostalim delovima sveta. Doktorka Li kaže da je izbeljivanje takodje često kod trudnica, a to je prema njenim rečima, opasno.

«Važno je ukazati na komplikacije koje smo ustanovili kod trudnica. Često, one pojačavaju izbeljivanje svoje kože. Studije su pokazale da to uzrokuje manju težinu deteta pri rodjenju».

Na ovoj slici je prikazana hirurška operacija uklanjanja tumora kod žrtve izbeljivanja kože. Istraživači na institutu za Društvenu higijenu u Dakaru ispitivali su vezu izmedju izbeljivanja kože i raka kože. Prodavačica Ava koristila je proizvode za izbeljivanje kože decenijama, sve dok nije primetila fleke na koži.

«Ne koristim ih više zato što imam nešto na vratu, pa sam prestala,» kaže ona.

Ali Ava nije prekinula svoj posao. U maloj prodavnici, zajedno sa koštunjavim voćem i drugim sitnim slatkišima, ona prodaje beli sapun obogaćen hemikalijama za svakoga ko želi da izbeljuje kožu, uz veliki rizik po sopstveno zdravlje.


XS
SM
MD
LG