Linkovi

Serž Bramerc bez nove procene saradnje Srbije, poseta u februaru


Novi glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc neće donositi novu ocenu o saradnji Srbije sa Tribunalom, osim ako usledi značajan napredak, izjavila je danas njegova predstavnica Olga Kavran. Kavranova je, na redovnom susretu sa novinarima, rekla i da Bramerc neće doputovati u posetu Srbiji do kraja meseca, kako je to ranije najavljivano iz Beograda, već da se njegova poseta rgionu planira za februar.

Bez nove procene saradnje Srbije, na snazi je izveštaj koji je Savetu bezbednosti krajem prošle godine podnela bivša tužiteljka Karla Del Ponte, prenela je Kavranova. Del Ponte je u tom izveštaju saradnju Srbije ocenila kao nepotpunu zato što nije uhapsila Ratka Mladića, Radovana Karadžića, Gorana Hadžića i Stojana Župljanina, poslednje optužene koji su na još na slobodi.

U danas objavljenoj pisanoj izjavi, Bramerc je hapšenje preostale četvorice begunaca, a naročito Mladića i Karadžića, označio kao "apsolutni prioritet" svog mandata, podvlačeći da očekuje "ključnu podršku" zemalja u regionu i međunarodne zajednice.

"Narednih nedelja, planiram da o pitanja u vezi sa saradnjom razmotrim sa relevantnim vlastima u bivšoj Jugoslavji, kao i predstavnicima drugih država i međunarodnih organizacija, uključujući EU", naglasio je Bramerc.

Kavranova je najavila i da će Bramerc sutra u Briselu razgovarati sa komesarom za proširenje EU Olijem Renom i visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijerom Solanom.

Bramerc se danas u sedištu Tribunala susreo sa predsedavajućim Evropske Evropske unije, šefom slovenačke diplomatije Dimitrijem Rupelom. Rupel je novinarim, posle razgovora sa tužiocem i predsednikom suda Faustom Pokarom, takođe izjavio da mu Bramerc nije preneo novu ocenu o saradnji Srbije.

"Moji sagovornici na sudu nemaju nove ocene saradnje Srbije sa Tribunalom. Tužilac Bramerc je pre kratkog vremena stupaio na dužnost i ostaje pri onome što je rekla Karla Del Ponte. Razgovarali smo i o strateškim pitanjima u vezi sa saradnjom i o tome kako je moguće dobiti informacije o beguncima", rekao je Rupel.

Ocenjujući da su stavovi sagovornika "vrlo bliski", slovenački ministar je napomenuo da "političari razmišljaju više strateški", dok su pravnici više posvećeni zadovoljavanju međunarodne pravde. Pre susreta sa Bramercom, Rupel je pokušao da uveri predstavnike svih partija u holandskom parlamentu da pristanu da EU sa Srbijom potpiše sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i ako vlasti u Beogradu ne uhapse i u Hagu izruče generala Mladića.

Parlamentarci su jednoglasno podržali stav holandske vlade da sporazum ne treba potpisivati dok se Mladić ne nađe u Hagu. Rupel je takav stav nazvao "puritanskim", iako ga, kako je rekao, razume. Rupel će popodne o približavanju Srbije Evropskoj uniji i njenoj saradnji sa Tribunalom razgovarati i sa holandskim ministrom inostranih poslova Maksimom Ferhagenom.

Krajem prošle godine, Ferhagen je, posle susreta sa šefom srpske diplomatije Vukom Jeremićem, naglasio da hapšenje Mladića smatra uslovom bez čijeg ispunjenja EU ne može potpisati sa Srbijom sproazum o stabilizaciji i pridruživanju.

XS
SM
MD
LG