Linkovi

Šturanović: Članstvo u NATO jedan od osnovnih strateških prioriteta


Crnogorski premijer Željko Šturanović sastao se danas sa ambasadorima zemalja članica NATO u Crnoj Gori. Zajednička je ocjena da je Crna Gora ostvarila značajan progres u integraciji u NATO, ali da pred njom stoje još brojni izazovi

To je prvi, u nizu redovnih mjesečnih susreta ambasadora zemalja članica NATO, posvećenih informisanju o evroatlanskim integracijama Crne Gore, koji se organizuju uoči NATO samita u Bukureštu, saopšteno je iz Vlade.

Pozdravljajući inicijativu održavanja redovnih sastanak ambasadora zemalja članica NATO u Crnoj Gori, premijer Šturanović je kazao da ovaj skup predstavlja odličnu priliku za informisanje i razmjenu informacija o evroatlanskim integracijama Crne Gore i zahvalio domaćinu ovog susreta Grčkoj, koja je kontakt ambasada NATO-a .

Premijer je istakao da članstvo u NATO predstavlja jedan od osnovnih strateških prioriteta Vlade , te da je, od obnove nezavisnosti, Crna Gora u tom procesu napravila krupne iskorake-uveden je sistem odbrane kao nova funkcija, formirano je Ministarstvo odbrane, donijet je zakonodavni okvir za funkcionisanje sektora odbrane i bezbjednosti, profesionalna vojska stavljena je pod civilnu i demokratsku kontrolu. Crna Gora je postala članica programa NATO - Partnerstvo za mir, a Vlada je formirala koordinaciona tijela za proces evroatlanskih integracija. usvojila Prezentacioni dokument i Komunikacionu strategija o evroatlanskim integracijama i šestomjesečni Akcioni plan za njenu implementaciju, otvorila Misiju pri NATO-u u Briselu i potpisala više sporazuma.

Predsjednik Šturanović iznio je očekivanje da će podrška javnosti o integraciji Crne Gore u NATO, koja trenutno nije na zadovoljavajućem nivou, prvenstveno zbog nedovoljne informisanosti, rasti. Alijansa je danas politička organizacija koja odluke donosi konsenzusom, a proces integracije u NATO podrazumijeva napredak u reformama u svim sferama društva. Takođe, u procesu integracije u NATO ispunjavaju se standardi i kriterijumi demokratskih i modernih društava, koji su univerzalni, i naročito značajni za članstvo Crne Gore u EU.

Premijer je istakao interes Crne Gore za političku podršku zemalja članica NATO na putu njenih evroatlanskih integracija, naročito za inteziviranje političkog dijaloga kroz Akcioni plan za individualno partnerstvo. Aktivnosti na političkom dijalogu, zajedno sa vojno-odbrambenim reformama imaju za cilj da Crna Gora na predstojećem Samitu NATO-a u Bukureštu, aprila 2008. godine, postane dio Inteziviranog dijaloga . Zajednička je ocjena da je Crna Gora ostvarila značajan progres u integraciji u NATO, ali da pred njom stoje još brojni izazovi, te da od zemalja članica tog saveza može očekivati dalju pomoć kako u političkom smislu, tako i u daljim reformama sektora odbrane i bezbjednosti.

XS
SM
MD
LG