Linkovi

Bendou: Proglašenje nezavisnosti će verovatno izazvati regionalnu destabilizaciju


Spoljnopolitički komentator, analitičar i autor, Dag Bendou ( Doug Bandow) osvrnuo se u razgovoru sa kolegom Brankom Mikašinovićem na moguće posledice nezavisnosti Kosova -regionalne, medjunarodne i u samoj Srbiji.

Bendou: Proglašenje nezavisnosti Kosova će verovatno izazvati regionalnu destabilizaciju, pošto Srbija neće priznati nezavisnost pokrajine i pružiće otpor takvom razvoju dogadjaja, uspostavljajući ekonomsku blokadu Kosova uz preispitivanje svojihodnosa prema EU. Rusi takodje neće biti zadovoljni, uključujući i zemlje kao što su Grčka, Kipar, Rumunija i druge, koje prilaze pitanju nezavisnosti sa strepnjom, kao i neke susedne zemlje - Makedonija, koja u svom sastavu ima znatniju albansku populaciju, zatim Crna Gora, pa i sam jug Srbije. Dakle, nezavisnost i dinamika proizvedena time bi mogli da imaju destabilizujući efekat.

Glas Amerike: Da li bi nezavisnost Kosova uzrokovala dalje podele u samoj Evropskoj uniji, pa i izmedju Rusije i SAD?

Bendou: Svakako će neke zemlje članice Evropske unije, kao što su Grčka, pa i neke druge, biti frustrirane stavom SAD, pošto nisu rešeni neki od njihovih problema, a Kosovu je dat prioritet. U samoj Evropskoj uniji će doći do tenzija, čak i ako se nezavisnosti usprotive samo dve do tri zemlje, kao što su Kipar i Grčka, pošto EU neće moći da govori jednim glasom. Drugim rečima, neće se moći govoriti o evropskoj poziciji, o jedinstvenom stavu, što će izazvati nazodovljstvo nekih vodećih zamalja EU, koje nastoje da formulišu nezavisnu spoljnu politiku tog kontinenta. To bi moglo da dovede u pitanje i dalja nastojanja u smeru većeg ujedinjenja Evrope. Svakako će se povećati i tenzije izmedju Evropske unije i Rusije i SAD i Rusije. Rusija bi mogla da blokira nezavisnost Kosova u UN i da izrazi svoje protivljenje u medjudržavnim odnosima, što bi moglo da je stavi na kurs konfrontacije sa nekim zemljama EU i Bušovom administracijom.

Glas Amerike: Kakav uticaj bi nezavisnost Kosova mogla da ima na unutrašnju situaciju u Sribji i njene odnose sa drugim zemljama?

Bendou: Biće raznih posledica. Prvo, moglo bi da dodje do radikalizacije unutašnje politike u Srbiji. Sasvim je moguće da bi na predstojećim predsedničkim izborima Radikalna stranka mogla da pobedi. To bi bio veliki zaokret, koji bi Zapad svakako smatrao negativnim. Odnosima Srbije sa Evropskom unijom bi time bila naneta šteta, pogotovo u svetlu neprihvatljive ponude Srbiji da udje u Evropsku uniju u zamenu za nezavisnost Kosova. Kao rezultat toga, Srbija će početi da se oslanja sve više na Rusiju. Rusija već nastoji da stekne dominantnu ulogu u energetskom sektoru zemlje. Ako Srbija postane u potpunosti zavisna od Rusije u pogledu Kosova, to će neminovno približiti Beograd Moskvi i udaljiti ga od Zapada.

Glas Amerike: Neće li to izolovati Srbiju?

Bendou: Srbija je preživela najgoru vrstu izolacije pre jedne decenije, a to su ekonomske sankcije. To je ekonomski nanelo veliku štetu zemlji, ali je ona preživela. Srbija će u lsučaju nametnute izolacije održavati tesne veze sa Grčkom, sa Rumunijom, Crnom Gorom i Makedonijom, od kojih će neke možda biti suočene sa sličnim problemom. Mada bi takav stav značio izvesnu izolaciju Srbije, on bi jos više izolovao sam Balkan, pošto bi neke zemlje mogle da budu antagonistički raspoložene prema novoj kosovskoj državi, pa i prema Evropi.

XS
SM
MD
LG