Linkovi

Buš u Rijadu traži podršku za Bliskoistočni mirovni sporazum i oštar stav prema Iranu


Svega nekoliko sati pošto je, privodeći kraju višednevnu bliskoisotočnu turneju, predsednik Buš doputovao u Saudijsku Arabiju, administracija je zvanično obavestila Kongres da namerava da proda Saudijskoj Arabiji moderno naoružanje u vrednosti od 20 milijardi dolara.

Reč je o delu nastojanja, koje predvode SAD, da se ograniči uticaj Irana.

Saopštenje o tome objavljeno je u trenutku dok je predsednik Buš vodio razgovore sa saudijskim kraljem Abdulahom u Rijadu.

Portparl Stejt departmenta Šon Mekormak rekao je novinarima da upućivanjem obaveštenja Kongesu počinje da teče period od 30 dana tokom kojeg zakonodavci mogu da iznesu svoje primedbe na prodaju oružja Saudijskoj Arabiji.

Administracija izmedju ostalog želi da proda kraljevini 900 sofisticiranih sistema za precizno navodjenje bombi, kao i prateću tehnološku opremu.

Očekuje se da će predsednik Buš obavestiti saudijskog monarha o svojim razgovorima sa izraelskim i palestinskim liderima, kao i da će sa njim razmotriti, kako SAD ocenjuju, iransku pretnju stabilnosti u regionu i založiti se za više slobode na Bliskom istoku.

XS
SM
MD
LG