Linkovi

Novi Zeland: Legendarni avanturista Edmund Hilari preminuo u 89. godini


Novozelanđanin je u istoriju ušao kao prvi čovek koji je osvojio vrh najveće planine na svetu, Mont Everesta. Edmund Hilari je postao istorijska ličnost kad se sa svojim nepalskim partnerom, Šerpom Tenzingom Norgajom, našao na takozvanom “krovu sveta” u maja 1953.

Nakon što se popeo na planinski vrh, nadmorske isine 8850 metara, Hilari je predvodio brojne ekspedicije u osvajanju Južnog pola, a svoj život je posvetio pomaganju narodu Šerpa iz regiona Kumba u Nepalu. Smrt slavnog Novozelandjanina doprla je do svih krajeva svijeta, a saučešće je pored ostalih stiglo i od vršioca dužnosti premijera Australije, Džulije Gilard , koja je kazala kako je čuveni istraživač inspirisao generacije.

“ Ime ser Edmunda predstavljalo je sinonim za avanturu, uspehom i ostvarenje sna. Sigurna sam da će ga se mnogi sećati kao čoveka koji je dobro proživio svoj dugi život.”

Premijerka Novog Zelanda, Helen Klark, rekla je da je Hilari bio heroj i da njegovi sunarodnici duboko žale zbog smrti. Ser Edmund Hilari biće sahranjen uz najviše državnme počasti.

On je, između ostalog, dve godine bio visoki izaslanik Novog Zelanda u Indiji. Osnovao je Himalajsku fondaciju 1964, koja je pomogla da se izgrade bolnice i škole u regionu. Proglašen je za počasnog gradjanina Nepala 2003.

Na Novom Zelandu, legendarni istraživač je bio skromni pčelar. U jednom govoru 2003 godine, rekao je da je bio jednostavan čovek, koji nije zaslužio status poznate ličnosti.

“Nikada nisam dozvolio da se zbog osvajanja Mont Everesta smatram herojem. Znam da nisam heroj”, govorio je Hilari.

Rodjen je u Ouklendu 1919. a počeo je da se još u detinjstvu bavi planinarstvom. Nakon trijumfalnog osvajanja Mont Everesta doživeo je porodičnu tragediju - 1975. njegova supruga i kćerka su poginuli u avionskoj nesreći. Jedan od najvećih istraživača 20-tog veka preminuo je u bolnici u Ouklandu od srčanog udara, nakon duge bolesti.

XS
SM
MD
LG