Linkovi

Brisel: Evropska unija užurbano radi na pripremi civine misije na Kosovu


Evropska unija, iako užurbano radi na pripremi civine misije na Kosovu, još uvek nije donela konačnu odluku o tome kada će se objaviti i pošetak misije. Ostaje tako otvoren prostor da na narednom minstarskom sastanku u Briselu, umesto zelenog svetla za misiju, šefovi diplomatija članica Unije daju zeleno svetlo za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Iako nisu u direktnoj vezi, oduke o potpisu na Sporazum sa Srbijom i o početku civilno-policjske misije na Kosovu imaju, u vremenu pred izbore u Srbiji, ozbiljnu težinu i, moguće, suprotne predznake. Svesni toga, zvaničnici Saveta ministara još uvek drže otvorenom opciju stavljanja na dnevni red narednog ministarskog skupa i jedne i druge odluke- prva, kojom bi kandidatski status zemlje bio za krupan korak bliži, daje i dodatne argumente demkratskim snagama u Srbiji, iza kojih snažno stoji zvanični Brisel. Sa druge strane, odluka o kosovskoj misiji Unije mogla bi pred izbore imati neželjene efekte, veruje se u krugovima bliskim Savetu ministara.

Zbog toga, savim blizu realnosti je plan da se za naredni skup Saveta ministara, sredinom februara, odloži tema misije. Takvo nešto je posredno najavilo i slovenačko predsedništvo Unije, još tokom predstavljanja plana svoga rada, ukazujući da bi u vremenu pred izbore u Srbiji moglo kontraproduktivno biti bavljenje ovom temom.

S druge strane, i danas iz Ljubljane poručuju kako ima šanse da se odluka o potpisu na Sporazum sa Srbijom podnese do kraja ovog meseca- konsultacije medju evropskim članicama su u toku, kao i konsultacije sa haškim tužiteljstvom. Kao dodatna podrška Begradu zemišljeno je i formiranje radne grupe koju će sačinjavati predstavnici sadašnjeg, slovenačkog, zatim budućeg, francuskog predsedništva EU, kao i zvaničnici Komisije i Saveta. Ministar spoljnih poslova Slovenije i predsedavajući Savetom ministara, Dimitrij Rupel:

"Dogovorii smo se da ćemo predložiti stvaranje posebne radne grupe za Srbiju, po ugledu na sličnu radnu grupu svojevremeno formiranu za Hrvatsku, koja je pomogla toj zemlji da započne pregovore sa EU. Želimo slično učiniti i sa Srbijom- značajnije pojačati njenu saradju sa Haškim sudom".

Medjutim, ukazuje se da ovo nikako ne znači da Unija, pod pritiskom kritika iz Beograda i poziva da se odluči izmedju Sporazuma sa Beogradom i misije na Kosovu, odustaje od misije, okrećući se Sporazumu- reč je o zameni teza, ukazao je nedavno predsedavajući Saveta ministara:

"Ta je izjava, po mom mišljenju, netačna, kao da je sve izvrnuto naglavačke- nije EU ta koja moli Srbiju da udje u njen sastav, već Srbija aplicira za članstvo. Sigurno da želimo da Srbija što pre učini sve što je potrebno, kako bi postala član Unije, ali da bi se to i dogodilo, ta zemlja mora da ispuni i odredjena očekivanja i obećanja".

U Briselu se najavljuju bliske konsultacije sa Haškim sudom o nivou saradnje Srbije, što bi, u slučaju positivne ocene tužitelja, moglo otvoriti prostor za potpis na Sporazum do kraja ovog meseca.

XS
SM
MD
LG