Linkovi

Branimir Glavaš pušten iz pritvora, dobio novi poslanički imunitet


Sudsko veće Županijskog suda u Zagrebu danas je ukinulo pritvor Branimiru Glavašu i pustilo ga na slobodu, jer je konstituisanjem novog Hrvatskog sabora ponovo stekao poslanički imunitet.

Protiv Glavaša se pred tim sudom vodi postupak zbog ratnih zločina nad civilima srpske nacionalnosti u Osijeku 1991. godine, a on se zbog mogućeg uticaja na svedoke već 14 meseci nalazi u pritvoru.

Sudsko veće je sednicu na kojoj je donelo odluku započelo odmah nakon službenog konstituisanja novog saziva Sabora i nakon što je Mandatno-imunitetna komisija utvrdila imena poslanika, medju kojima i Glavaša koji je izabran s liste Hrvatskog demokratskog saveza Slavonije i Baranje.

Glavaš će tako nakon više od 14 meseci pritvora izaći na slobodu, koju je u proteklim mesecima neuspešno pokušao da izbori sa nekoliko štrajkova gladju, zbog kojih se danas nalazi u vrlo lošem zdravstvenom stanju i zbog čega je, umesto u klasičnom pritvoru, poslednjih nedelja bio smešten u zatvorsku bolnicu.

U toku jutra isto veće odbilo je da pusti Glavaša na privremenu slobodu kako bi prisustvovao konstitutivnoj sednici Sabora, procenivši da njegovo prisustvo u tom delu sednice nije neophodno, kao i da bi bilo neumesno da se on pojavi na svečanoj sednici u lancima i u pratnji zatvorskih čuvara.

U medjuvremenu je Državno tužilaštvo već uputilo novi zahtev za skidanje imuniteta i za nastavak krivičnog postupka, ali i za ponovno pritvaranje. Taj zahtev trebalo bi da razmatra Mandatno-imunitetna komisija novog saziva Sabora, a o njihovoj odluci konačnu reč će glasanjem dati poslanici parlamenta.

Pre toga Glavaš bi, prema svemu sudeći, trebalo da prisustvuje na popodnevnoj sednici parlamenta, kao i na sutrašnjem glasanju o poverenju novoj vladi mandatara Ive Sanadera.

Glavašu i još šestorici suoptuženih sudi se u postupku u Hrvatskoj poznatom kao "slučaj selotejp". Oni se terete da su po naredbi Glavaša 1991. godine u Osijeku hapsili, maltretirali i potom likvidirali deset civila srpske nacionalnosti, koji su nakon ubistva bačeni u vezanih ruku u reku Dravu sa selotejp trakom zalepljenom preko usta.

Pored toga, protiv Glavaša se paralelno vodi i drugi postupak, poznatiji u hrvatskoj javnosti kao "slučaj garaža". U tom postupku Glavaš se kao bivši šef osječkog Sekretarijata za narodnu obranu tereti da je u garaži sekretarijata maltretirao, a potom likvidirao dvojicu civila srpske nacionalnosti.

XS
SM
MD
LG