Linkovi

Republikanski pretendenti raspravljali o stanju američke ekonomije


Republikanski predsednički pretendenti raspravljali su o stanju američke ekonomije i o spoljnoj politici SAD na sinoćnoj debati u Južnoj Karolini, koja je prenošena na televiziji. Senator iz Arizone Džon Mekejn potvrdio je svoju predanost konzervativnim idealima niskih poreza i ograničene vlade koje je zastupao pokojni predsednik Ronald Regan.

Bivši guverner Masačusetsa Mit Romni kritikovao je nesposobnost političkog establišmenta u Vašingtonu dok je bivši guverner Arkanasa Majk Hakabi isticao ekonomske rezultate koje je postigao tokom svog mandata. Pretendenti su takodje raspravljali o nedavnom incidentu izmedju iranskih i američkih ratnih brodova u moreuzu Hormuz kao i o kontroverznom pitanju ilegalne imigracije. Bivši senator iz Tenesija Fred Tompson, bivši gradonačelnik Njujorka Rudi Djulijani i kongresmen iz Teksasa Ron Pol takodje su učestvovali u debati. Primarni izbori republikanske stranke u Južnoj Karolini biće održani 19. januara.

Džon Keri podržao Baraka Obamu, Bil Ričardson "ispao"

Tamnoputa nova zvezda američke poltike, senator Barak Obama dobio je neočekivani podstrek iz redova jednog od glavnih konkurenata, pošto mu je nekadašnji kandidat demokrata za predsednika SAD Džon Keri pružio podršku u trci za mesto konkurenta sve slabijim republikancima na izborima koji se održavaju u novembru.

Podrška Kerija predstavlja možda odlučujući udarac za nominaciju Džona Edvardsa, pošto su se njih dvojica pre četiri odine nadmetali da Džordžom Bušom i Dikom Čejnijem za mesta u Beloj kući i, prilično neočekivano, izgubili.

Iako se o Kerijevom političkom ugledu u SAD može raspravljati, analitičari smatraju da bi njegova podrška Obami mogla biti od ogromnog značaja, pre svega jer će na taj način naslediti bazu podataka koja sadrži milione adresa simpatizera demokratske partije, kao i psihološku prednost nad glavnim konkurentom, Hilari Rodam Klinton.

Pred sledeću seriju kokusa Obama i Klintonova imaju, čini se, jednake šanse za pobedu, te oba izborna štaba ulažu orgomne napore da na svoji stranu pridobiju što više vidjenih imena američke politike i javnog života, te razne sindikate i udruženja gradjana.

A prva "žrtva" eliminatornih predizbora za predsedničke kandidate je guverner Novog Meksika i nekadašnji američki ambasador pri UN Bil Ričardson. Predizbori u Americi održani su prethodnih dana u saveznim državama Ajova i Nju Hempšir, na kojima je ovaj demokrata zauzeo četvrto mesto.

Ričardson (60) će, kako je najavio njegov izborni štab iz trke za demokratskog kandidata za predsednika SAD istupiti pre sledećeg kokusa koji se 19. januara održava u Nevadi. Najava je usledila pre svega zbog relativno loših rezultata na prethodna dva testa, na kojima je daleko zaostajao iza glabnih rivala Obame i Klinton, ali i večitog trećeg Edvardsa.

Nekadašnji diplomata i jedan od "ljudi od poverenja" bivšeg predsednika Bila Klintona, u Nju Hempširu osvojio je svega pet odsto glasova, dok je nekoliko dana ranije, u Ajovi, zadobio povrenje svega dva odsto demokrata, čime je, u suštini, zapečatio šanse da u novembru izadje na megdan kandidatu iz tabora republikanaca.

Ričardsonova predizborna retorika bila je, u principu, na liniji sa obećanjima koja neprestano ponavljaju Klintonova i Obama. On je obećavao povlačenje američkih snaga iz Iraka u roku od šest meseci od stupanja na mesto predsednika SAD, smanjenje zagadjenja za 20 odsto, prepolovljavanje zavisnosti od uvoznih energenata, povećanje plata nastavnicima i stvaranje sveobuhvatnog sistema zdravstvene zaštite.

XS
SM
MD
LG