Linkovi

Nakon posete palestinskim teritorijama i Izraelu, predsednik Buš stigao u Kuvajt


Američki predsednik Džordž Buš stigao je u petak uveče u posetu Kuvajtu pošto je završio dvodnevnu posetu palestinskim teritorijama i Izraelu, obilaskom svetih hrišćanskih mesta na severu te zemlje. Predsednika Buša je na aerodromu u istoimenom gradu dočekao šeik Sabah al-Ahmed al-Sabah, zajedno sa visokim kuvajtskim zvaničnicima.

Kako je najavila portparol Bele kuće, Dana Perino, Buš će sa kuvajtskim zvaničnicima razgovarati o borbi protiv ekstremista i radikalnih grupa, kao i o mirovnim naporima na Bliskom istoku i situaciji u Libanu i Iraku. Od 2001. godine i intervencije američke vojske u Avganistanu, 12 Kuvajćana je uhapšeno i poslato u Gvantanamo zbog sumnje da pripadaju medjunarodnoj terorističkoj mreži Al Kaida, podsetila je DPA, ukazavši da su četvorica još u zatvoru.

Buš je pred odlazak iz Izraela poručio da "postojidobra šansa za mir" i ponovio podršku zvaničnog Vašingtona za nastavak nedavno obnovljenih mirovnih pregovora izmedju predstavnika Izraela i Palestinske uprave. U medjuvremenu, Izrael je pozitivno ocenio Bušove pozive na sklapanje i potpisivanje konačnog mirovnog sporazuma Izraelaca i Palestinaca pre kraja njegovog predsedničkog mandata, u januaru 2009. godine. Buš je u četvrtak uveče u Jerusalimu pozvao na okončanje izraelske vojne okupacije arapske zemlje, kako bi mogla da bude osnovana palestinska država.

Buš će u nastavku bliskoistočne turneje obići i Bahrein, Ujedinjene Arapske Emirate, Saudijsku Arabiju i na kraju Egipat.

XS
SM
MD
LG