Linkovi

Sjedinjene Američke Države: Bil Ričardson ispao iz predsedničke trke


Guverner Novog Meksika i nekadašnji američki ambasador pri UN Bil Ričardson prva je žrtva eliminatornih predizbora za predsedničke kandidate.

Predizbori u Americi održani su prethodnih dana u saveznim državama Ajova i Nju Hempšir, na kojima je ovaj demokrata zauzeo četvrto mesto. Ričardson će, kako je najavio njegov izborni štab iz trke za demokratskog kandidata za predsednika SAD istupiti pre sledećeg kokusa koji se 19. januara održava u Nevadi.

Najava je usledila pre svega zbog relativno loših rezultata na prethodna dva testa, na kojima je daleko zaostajao iza glabnih rivala Baraka Obame i Hilari Klinton, ali i večitog trećeg Džona Edvardsa.

Nekadašnji diplomata i jedan od "ljudi od poverenja" bivšeg predsednika Bila Klintona, u Nju Hempširu osvojio je svega pet odsto glasova, dok je nekoliko dana ranije, u Ajovi, zadobio poverenje svega dva odsto demokrata, čime je, u suštini, zapečatio šanse da u novembru izadje na megdan kandidatu iz tabora republikanaca.

Ričardsonova predizborna retorika bila je, u principu, na liniji sa obećanjima koja neprestano ponavljaju Klintonova i Obama. On je obećavao povlačenje američkih snaga iz Iraka u roku od šest meseci od stupanja na mesto predsednika SAD, smanjenje zagadjenja za 20 odsto, prepolovljavanje zavisnosti od uvoznih energenata, povećanje plata nastavnicima i stvaranje sveobuhvatnog sistema zdravstvene zaštite.

XS
SM
MD
LG